Ex-wielerheld Petacchi verdachte in dopingzaak

14 mei 2019

ANP

In het wielrennen lijkt de ene na de andere held van vroeger van zijn voetstuk te vallen. Ook Alessandro Petacchi kan er sinds dinsdag niet meer aan ontkomen: hij wordt genoemd in een Duits politieonderzoek. De nu 45-jarige Italiaan zegt er niets mee te maken te hebben.


Het valt allemaal te lezen in een nieuwsbericht uit het Franse Le Monde.

Bloed
Petacchi zou tussen 2012 en 2013 bloedtransfusies hebben gekregen. Volgens het onderzoek was hij klant van de Duitse arts Mark Schmidt, die afgelopen februari werd opgepakt.

Betrapt
Schmidt zou meerdere sporters aan de bloeddoping hebben geholpen. Dit jaar werd een langlaufer nog op heterdaad betrapt toen er een zakje in zijn lichaam gepompt werd. Niet veel later werden er zo'n 40 bloedzakjes in zijn praktijk gevonden. De Oostenrijkse politie beloofde een strafvermindering als sporters uit zichzelf zouden bekennen, ook riepen ze kroongetuigen op om informatie te geven.
Carrière
Tijdens zijn 18 jaar durende carrière stond Petacchi bekend als 1 van de beste sprinters ter wereld. Hij won 6 etappes in de Tour de France, 22 ritten in de Giro en 20 in de Vuelta.

Televisie
Tijdens de Giro d'Italia, die zaterdag is begonnen, is Petacchi commentator voor de Italiaanse televisie. Ook Italië is bloeddoping strafbaar.