Fabio Jakobsen maakt in kermiskoers einde aan ‘bizarre tijd’

3 juli 2020

photo: Cor Vos

Fabio Jakobsen vertrekt maandag met zijn ploeggenoten van Deceuninck - Quick-Step naar Italië voor een stage. In augustus brandt het wielerseizoen na de pauze vanwege de coronacrisis weer los en er moet op hoogte worden getraind. 


Maar eerst start de regerend Nederlands kampioen zondag in het Belgische Rotselaar in de Grote Prijs Vermarc, een kermiskoers die een einde maakt aan een wielerloze periode. Jakobsen heeft er zin in. "Het is niet de grootste koers van de wereld, maar wel de eerste na een bizarre tijd.”

'Je voelde het aankomen'
Zijn laatste wedstrijd - de GP Monseré - won de 23-jarige renner uit Heukelum. Het was 8 maart en de coronacrisis kondigde zich aan. "Je voelde dat er iets aan zat te komen, maar dat het zo lang zou duren voordat er weer gefietst kon worden had ik niet verwacht." 

'Het seizoen gaat nog lang duren'
Jakobsen, die zich in 2019 met 2 ritzeges in de Ronde van Spanje definitief bij de wereldtop der sprinters voegde, hield de conditie op peil. "Het was vooral zaak mentaal fris te blijven. We wisten dat het seizoen, als het weer op gang zou komen, nog lang gaat duren.”

Hotel op hoogte
De komende 2,5 week verblijft hij in een hotel op hoogte in Val di Fassa, van waaruit dagelijks de trainingsritten beginnen. "Ik zal wat meer op het vlakke trainen, maar moet wel elke dag weer de klim maken naar het hotel."

Geen Tour, wel de Giro
In het najaar wacht hem de Ronde van Polen en later de Giro d'Italia. "Ja, natuurlijk zou ik graag de Tour rijden, maar die is dit jaar voor sprinters erg lastig. De Giro biedt zeker 6 kansen. Logisch dat de ploeg mij daar laat starten."