Fransman Pavel Sivakov wint Ronde van Burgos, slotrit voor João Almeida

6 augustus 2022

EPA

Pavel Sivakov heeft de Ronde van Burgos op zijn naam geschreven. De 25-jarige Rus, die sinds begin dit jaar de Franse nationaliteit heeft, hield stand in de slotrit over 170 kilometer met de aankomst bergop. João Almeida won de laatste etappe.


De lange slotklim naar Lagunas de Neila voerde de renners naar een hoogte van 1872 meter. Almeida kwam als 1e boven. De 24-jarige Portugees van UAE Team Emirates werd in eerste instantie gelost op de klim, maar knokte zich terug naar voren en versloeg de Colombiaan Miguel Ángel López (Astana) in de strijd om de dagzege.

7 seconden
Sivakov kwam 7 seconden later als 3e over de streep en stelde daarmee de eindzege veilig. Almeida eindigde in het klassement als 2e, López werd 3e. Wilco Kelderman was de beste Nederlander in Burgos op de 9e plaats, nadat hij als 10e boven was gekomen op Lagunas de Neila.

3e etappe
Sivakov had donderdag in de 3e etappe de leiding genomen in het algemeen klassement. De renner van Ineos Grenadiers was vorige week 2e geworden in de Clásica San Sebastián, gewonnen door de Belg Remco Evenepoel.

Door oorlog Fransman geworden
Sivakov werd geboren in Italië, maar verhuisde met zijn Russische ouders al snel naar Frankrijk. Hij reed jaren onder Russische vlag in het peloton, maar door de oorlog van Rusland in Oekraïne liet hij zich naturaliseren tot Fransman.