Gaviria klopt Sagan in sprint zesde etappe Tirreno (video)

13 maart 2017

ANP

De Colombiaan Fernando Gaviria heeft de 6e etappe in de Tirreno-Adriatico gewonnen. De renner van Quick-Step was in de sprint Peter Sagan nét te snel af. In het klassement gebeurden geen gekke dingen.


De renners gingen maandag rond het middaguur van start voor de een-na-laatste etappe van de Italiaanse wielerkoers. Al snel was er een groepje van 8 renners vandoor. Zij kregen ongeveer 3 minuten voorsprong. Na een tijdje (rond 14:00 uur) nam een Belgische alliantie tussen Lotto-Soudal en Quick-Step de leiding in het peloton, om de kopgroep langzaamaan terug te halen.

Belgische alliantie moet wachten voor de trein
Al gauw kregen de Belgische teams hulp vanuit meerdere hoeken, om de achtervolging echt in te zetten. Dat ging lekker, maar toen moest het peloton ineens wachten voor een spoorwegovergang. De kopgroep had daar geen last van en het tijdsverschil werd daardoor weer groter. Al met al moest het peloton ongeveer drie minuten wachten en was het verschil tussen het peloton en de kopgroep meer dan 5 minuten.

Ook de kopgroep moet wachten
Om dit verschil gelijk te trekken besloot de organisatie ook de kopgroep voor 3 minuten tegen te houden, wel zo eerlijk. Minder eerlijk: ze deden dat 500 meter voor de top van een berg. Toen iedereen weer reed, was het peloton alweer flink tempo aan het maken.

Kopgroep houdt het niet vol
De ontsnapte kopgroep werd ongeveer 10 kilometer voor de finish bijgehaald. Gelijk was er een aantal renners dat weer probeerde te ontsnappen. Onderweg kwamen zij eerst wat bergjes tegen, op weg naar een vlakke finish. Een van de vluchters was grootheid Vicenzo Nibali, maar hij werd bijgehaald.

Niki Terpstra!
Daarna was het Niki Terpstra die er van tussen gaat. Even later gaat onder andere Peter Sagan achter hem aan. Ook Felline en Cataneo sluiten aan. Zij vormden een kopgroep van 4, maar ook zij werden op 3 kilometer van de meet opgeslokt door het peloton.

Toch gewoon een massasprint
De teams moesten zich in rap tempo gaan opmaken voor een massasprint. Naarstig werd er geprobeerd om treintjes te vormen. Lotto-Seudal leek het daar het beste voor elkaar te hebben. Zij reden zo hard op kop dat sommige renners daarachter niet mee konden komen. Allemaal kopwerk voor hun sprinter Jens Debusschere.

Lotto toch geklopt
Toch kon Debusschere het niet waarmaken. Sagan en Fernando Gaviria waren hem in de sprint te snel af. Jasper Stuyven werd 3e.

Quintana aan kop
In het algemeen klassement is eigenlijk niets veranderd. Naïro Quintana staat nog steeds op de 1e plek. Tom Dumoulin is de beste Nederlander op de 5e plaats.