Geen grote tijdrit en Alpe d’Huez als Tourfinale

Geen grote tijdrit en Alpe d’Huez als Tourfinale

admin • 11:09, 22-10-2014 / Laatste Update: 11:14, 13-12-2023

PARIJS – Ieder jaar weer probeert Tour-organisator ASO het routeschema voor de komende Ronde van Frankrijk geheim te houden tot de groots opgezette presentatie in het Palais des Congres van Parijs. Ieder jaar ook weer ligt dat nieuws al op straat als de honderden gasten zich melden in de Franse hoofdstad.

Zo ook dit jaar. Als vanochtend directeur Christian Prudhomme de kaart ontvouwt, mag de zaal er vanuit gaan dat hij Alpe d’Huez aanwijst als de plek waar op zaterdag 25 juli de finale van de Tour wordt gereden. Een prominentere rol kunnen de Fransen de Hollandse berg niet geven. In 2004 was de Alpencol het toneel van de afsluitende tijdrit en twee jaar geleden werd de 100e ronde opgesierd met een dubbele passage van de berg, waarop de Nederlanders in de jaren zeventig en tachtig zo succesvol waren.

Na Alpe d’Huez wacht de renners zo’n 600 kilometer verderop nog slechts de defilérit richting Parijs.

Klimwerk

De keuze voor een col als plaats waar de laatste verschillen gemaakt kunnen worden, wijst erop dat de Tour het accent vooral wil leggen op het klimwerk. Ook in 2009 (Mont Ventoux) en 2013 (Semnoz) moest er op de laatste zaterdag nog naar grote hoogte geklommen worden. Alpe d’Huez is een van de zes aankomsten bergop. In de Pyreneeën worden La Pierre Saint Martin, Cauterets en Plateau de Beille beklommen. Na de laatste rustdag in Pau (op een dinsdag) krijgen de renners ook nog Pra Loup en La Toussiere voor de kiezen.

En dan staan er nog drie venijnige aankomsten op een Muur op het programma: De Muur van Hoei, de Mur de Bretagne en de Montee Laurent Jalabert boven Mende.

Ploegentijdrit

De tijdrijders komen er volgend jaar bekaaid vanaf. Na het openingsbal in Utrecht (13,7 kilometer) staat er voorlopig alleen nog een ploegentijdrit van bijna 30 kilometer in Bretagne op het menu.

De Ronde gaat volgend jaar - zoals al wel veel langer bekend was gemaakt - van start in Utrecht. Het is daarmee de zesde Nederlandse stad (na Amsterdam, Scheveningen, Leiden, Den Bosch en Rotterdam) die de Grand Depart in huis krijgt. De tweede etappe voert de renners van de Domstad naar Neeltje Jans op de Oosterscheldekering.

Toch zien de Zeeuwen vanochtend met enige spanning de onthulling van het schema tegemoet. “We hebben de Tour gevraagd om ook de Zeelandbrug op te nemen in het parcours. In dat geval finishen we vanaf de zuidkant en maken we meer kilometers door Zeeland”, zegt Kees Bal van het Zeeuwse Tourcomité. Hij betwijfelt het echter of hun wens gehonoreerd wordt omdat de Fransen aanhikken tegen het maximum aantal kilometers dat de ronde lang mag zijn.

Schoonheid van Zeeland

Als het peloton de Oosterscheldekering vanuit het noorden nadert zal de etappe maar 29 kilometer over Zeeuws grondgebied voeren. “Ook geen punt”, zegt Bal. “De schoonheid van Zeeland zal – zeker vanuit de lucht – toch wel uitgebreid in beeld komen.” Neeltje Jans is – los van de Grand-Depart-steden de zesde Nederlandse finishplaats in de geschiedenis van de Tour.

Vanuit Zeeland maakt de Tour een verplaatsing naar Antwerpen, waar de rit naar Huy start. Vanuit de regio Luik trekt de karavaan vervolgens via ondermeer Cambrai, Amiens en Le Havre naar Bretagne, voor velen het wielerhart van Frankrijk. Na een lange verplaatsing gaat het dan via de Pyreneeën en het Centraal Massief (Mende) richting de Pyreneeën voor het slotakkoord op Alpe d’Huez.