Van Baarle wint net niet, gekke valpartij ná de finish en Herrada pakt het rood (video)

6 september 2018

Alexandre Geniez heeft de 12e etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De renner van AG2R zat de hele dag in een kopgroep van 17 renners.


Op 22 kilometer voor de streep brak de kopgroep en bleven er nog 8 renners voorop.

Vlakke etappe zonder massasprint
De 12e etappe in de Vuelta is een route van 181,1 kilometer over bijna alleen maar vlak terrein, met slechts 2 klimmetjes van de 3e categorie. Toch leek het parcours bij voorbaat al niet geschikt voor een massasprint omdat het in de slotfase over vrij smalle weggetjes liep.

Aanvallen leiden tot niets
Tot op ongeveer 10 kilometer van de finish werd er goed samengewerkt in de groep van 8, maar daarna probeerde er steeds een coureur weg te komen. Zeker Van Baarle probeerde het een aantal keer, maar kreeg steeds 1 of meer tegenstanders mee. Door het vele aanvallen viel de groep wel uit elkaar en bleven er nog 5 renners over voor de sprint.

Net niet
In de sprint was de Fransman Alexandre Geniez de sterkste van de kopgroep. Van Baarle leek er bijna overheen te gaan, maar had te weinig snelheid en werd een beetje afgeknepen, waardoor hij er toch niet langs kon.

Valpartij na de finish
Terwijl Van Baarle nog van woede op zijn stuur sloeg, gebeurde er nog iets veel vreemders. Voor de kopgroep uit rende een man van de organisatie, die op een verkeerd moment besloot alsnog aan de kant te springen. Door zijn actie vielen de 3 renners die nog uit de sprint kwamen, hard op hun plaat.

Tekst gaat door onder de Tweet.

Nieuwe rode trui drager
De rest van de kopgroep, die begon met 17 man, kwam niet veel later dan de winnaar van de etappe binnen, waardoor Jesus Herrada, de best geklasseerde renner uit de kopgroep, de rode trui overneemt van Simon Yates. De Spanjaard heeft een riante voorsprong van 3:22 op Yates en 3:23 op Alejandro Valverde.

Algemeen klassement van de Nederlanders
Door de prestatie van Herrada verliest bijna iedereen een plekje in het algemeen klassement. Steven Kruijswijk staat nu 10 op 4:05 (43 seconden op Yates). Wilco Kelderman staat 16e heeft een achterstand van 5:12. De verwachting is wel dat Herrada en Brambilla (14e) flink wat tijd gaan verliezen bij het zwaardere klimwerk.