Gestopte Tom Dumoulin tóch met Jumbo-Visma naar de Tour?

22 februari 2021

AFP

Hoewel Tom Dumoulin voor onbepaalde tijd is gestopt met wielrennen, houdt de ploegleiding van Jumbo-Visma hem voorlopig wel in gedachten voor de komende Tour de France. Een woordvoerder van de Nederlandse ploeg bevestigt dat naar aanleiding van een bericht van WielerFlits.


Eind januari, tijdens het trainingskamp van Jumbo-Visma in Spanje, besloot Dumoulin om een pauze in zijn carrière te nemen om rustig te kunnen nadenken over zijn wielertoekomst. Dumoulin bekende dat hij worstelt met de druk en verwachtingen. Vlak daarvoor had Jumbo-Visma nog bekendgemaakt dat de 30-jarige Limburger komende zomer 1 van de 3 kopmannen in de Tour de France zou zijn, samen met Primoz Roglic en Steven Kruijswijk.

Plan-A nog niet van tafel
De teamleiding werkt nu aan een plan-B voor de Tour, maar plan-A is nog niet van tafel. "We gaan er nu vanuit dat Tom niet meedoet aan de Tour”, zegt ploegleider Grischa Niermann tegen WielerFlits. "Hij heeft tijd nodig en die tijd krijgt hij. Het traject naar de Tour is al begonnen, maar de specifieke voorbereiding op de Ronde van Frankrijk start voor ons begin mei.”

'Hij is zó getalenteerd'
"Als Tom voor de tijd terugkeert in training en een goed niveau haalt, is hij zo getalenteerd dat hij via die voorbereiding in topvorm aan het vertrek van de Tour kan staan", zegt Niermann. "Het zou niet fair zijn om hem daarvoor uit te sluiten. Maar ik denk dat we er op dit moment niet vanuit moeten gaan dat we nog zover gaan komen, dit jaar. Wanneer hij er klaar voor is, geeft Tom de volgende stap aan.”

Weken
Een woordvoerder van de ploeg laat weten: "Er zullen nog weken overheen gaan tussen het moment dat Tom de volgende stap aangeeft en dat hij daadwerkelijk ergens aan de start staat. Uiteindelijk bepalen we die stap uiteraard in overleg en de ploegleiding wellicht nog iets meer dan Tom, aangezien hij niet de opstellingen maakt.”

26 juni start Tour
De Tour begint op 26 juni en eindigt op 18 juli, amper een week voor de start van de Olympische Spelen.