Gilbert pakt vierde Gold Race-zege

16 april 2017

ANP

Philippe Gilbert heeft zich zondag tot winnaar gekroond van de Amstel Gold Race. De Belgische renner van Quick-Step kwam na 261 kilometer als eerste binnen. Het is al de vierde keer voor Gilbert dat hij deze koers op zijn naam weet te schrijven. Michal Kwiatowski (Team Sky) eindige als tweede.


Gilbert reageerde op de Kruisberg op een versnelling van Tiesj Benoot. Zes andere renners sloten aan, maar Benoot zelf moest de kopgroep laten gaan na pech. Een vroege vlucht van twaalf renners met onder meer Lars Boom en Tim Ariesen was even daarvoor ingelopen.

Lindeman
Op de Keutenberg ging het te snel voor Bert-Jan Lindeman in de kopgroep met favorieten, waar Greg van Avermaet, Michal Kwiatkowski en Alejandro Valverde de slag misten. De Pool Kwiatkowski reed om de zware Keutenberg naar de leiders toe.

Kopgroep van 7
Met zeven renners leek de kopgroep te strijden voor de winst in de vlakke slotfase, maar op de laatste beklimming van de dag, de Bemelerberg, ging Kwiatkowski in de aanval. Gilbert reageerde en zag niemand achter zich.

Mooi gevecht
De oud-winnaars (Gilbert in 2010, 2011 en 2014 en Kwiatkowski in 2015) werkten goed samen. In een vreemde sprint, waarin Kwiatkowski van achteruit hard aanzette, kwam Gilbert en in de laatste meters over om zo zijn vierde zege in de Amstel Gold Race te pakken. Kwiatkowski moest genoegen nemen met de tweede plaats. In de sprint voor de derde podiumplek bleek Michael Albasini de snelste, voor Nathan Haas, José Joaquín Rojas en Sergio Henao.