Gilbert wint knotsgekke vuelta-rit vanuit dikke kopgroep, Roglic houdt hoofd koel en blijft leider

11 september 2019

AFP

De 17de etappe van de Vuelta a España werd er een om nog lang te herinneren. Philippe Gilbert won de supersnelle rit waar het de volle 219,6 kilometer oorlog was. Jumbo-Visma moest alles op alles zetten om de rode trui om de schouders van Roglic te houden, met een beetje hulp van het kopwerk van Astana lukte dat.


Al snel na de start van de dag ontsnapte een grote groep renners uit het peloton. De gevaarlijkste namen voor het klassement waren Nairo Quintana (6de op 7:43 minuut) en Wilco Kelderman (8de op 10:34 minuut). Maar ook bijna heel de ploeg van Deceuninck - Quick-Step zat voorin.

Ontsnapping niet onder controle
Jumbo-Visma moest meteen aan de bak om de ontsnapping te controleren, maar dat lukte niet echt. Langzaam liep de voorsprong op en ondanks de hulp van Astana en UAE Emirates, die de klassementen van Tadej Pogacar en Miguel Ángel López, verdedigen werd het gat niet gedicht. Doordat het peloton volle bak fietste en vooraan in de wedstrijd ook flink gas werd gegeven, vlogen de kilometers voorbij.

Movistar zet druk
Na 3 uur fietsen stond het gemiddelde op 48,6 km/u. Met nog 45 km te gaan zat Roglic al geïsoleerd terwijl Movistar hard op kop sleurde om de rode trui flink onder druk te zetten. Dat ging zelfs zo hard, dat heel even alleen Valverde, Roglic, Majka, López en Soler een eigen groepje vormde vlak voor het peloton.

Gilbert de sterkste
In het laatste uur van de etappe viel het niet 1 keer meer stil. In de voorste groep moest Fabio Jakobsen helaas afhaken. Hij had na zo'n etappe niet de benen om mee te kunnen sprinten en dus kon de Ier Sam Bennett als favoriet uit de kopgroep zich op de eindsprint richten. Hij begon zijn sprint echter te vroeg en zo kon Gilbert in de laatste meters nog op kop komen en als snelste zijn wiel over de finish drukken.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Roglic houdt stand
Ondanks dat Roglic de laatste kilometers geen knechten meer om zich heen had, kwam hij niet in de problemen. Hij bleef gewoon als een magneet achter Alejandro Valverde zitten. De groep met favorieten verloor uiteindelijk 5 minuten en 10 seconden op Nairo Quintana, waardoor de Colombiaan naar de 2de plek in het algemeen opschuift.

De grote winnaars van het algemeen klassement na deze rit zijn Quintana en Kelderman. Zij stijgen allebei een paar plekken. Quintana komt zelfs op het podium vlak voor Valverde te staan.

Check hier de top 10!