Deze Giro-rit wordt he-le-maal loco

16 mei 2018

Steile muren, kasseien en een heuse Argentin-strook. De Giro-etappe van vandaag (woensdag) over 156 kilometer naar Osimo wordt een groot spektakelstuk.


De elfde rit door de Marche nabij Ancona wordt een groot eerbetoon aan de vorig jaar omgekomen wielrennen Michele Scarponi, man van de streek. Maar ingetogen en saai zal dat eerbetoon waarschijnlijk niet zijn.

Een kilometer of dertig voor de streep begint de ellende met de klim naar Filottrano. Een klimmetje van net geen twee kilometer met bijna 8% gemiddeld, maar uitschieters van 16%. Een beruchte kuitenbijter uit Tirenno-Adriatico. En nog voor de slotronde in Osimo wacht op tien kilometer van de eindstreep nog een Italiaans muurtje van 700 meter met een stijgingspercentage van 9%.

Lees ook: De gruwelijke Giro-berg van zaterdag ligt nog vol met sneeuw! (foto’s)

Kasseien
Die slotronde in Osimo start meteen met kasseien. Geen vlakke strook, maar een kwart kilometer klimmen op klinkers tegen maximaal 16%. De Giro-achtbaan schakelt door naar de Via Olimpia, een smalle stijgende strook van gemiddeld 12,4%. Terug in het historische centrum wacht opnieuw een kassei-klim, maar nu van ruim 600 meter tegen 10%. In Italië ook wel de Argentin-strook genoemd, omdat Moreno Argentin daar in 1994 na een rit van liefst 232 kilometer solo arriveerde op de Piazza del Comune, waar ook nu weer de aankomst ligt.

Dumoulin in het roze?
Argentin kreeg daar 24 jaar terug na wat toen de tweede etappe van de Giro was ook het roze om zijn schouders gehangen. De kans dat Tom Dumoulin een stunt aflevert zoals de wereldkampioen van 1987, lijkt niet zo groot. Het spectaculaire, bijna Vlaamse decor vol op en af lijkt niet bepaald op het lijf van Dumoulin geschreven. Bovendien moet hij dan 41 tellen goedmaken op Simon Yates om een gooi naar het roze te doen.