Grote zorgen door sneeuwval op belangrijke Giro-bergen

20 mei 2019

.

Het ziet ernaar uit dat enkele zware bergritten van de Giro d’Italia overhoop gehaald moeten worden. Op de Gavia en de Lago Serrù, letterlijk en figuurlijk hoogtepunten in de ronde, valt de laatste dagen veel sneeuw. Het zou wel eens flinke wijzigingen in het parcours kunnen betekenen.


Waar er vroeger ondanks de sneeuw gewoon werd doorgefietst, is de giro tegenwoordig voorzichtiger. 6 jaar geleden was de Gavia bijvoorbeeld ook in het parcours van de Giro opgenomen, en ook toen lag er een pak sneeuw op de berg. De organisatie twijfelde niet, en haalde de Gavia en eveneens ondergesneeuwde Stelvio uit de etappe. In plaats daarvan moest het peloton de minder zware Passo del Tonnale en de Passo Castrin beklimmen.

Noodplan
Nu dreigt er een gelijkaardig scenario. Al weken zijn er zorgwekkende berichten over het weer op Gavia - volgende week dinsdag het pronkstuk in de koninginnenrit en met 2618 meter het dak van deze Giro. Er ligt zelfs al een noodplan klaar: de Gavia links laten liggen en de onbesneeuwde Mortirolo, een slordige 800 meter lager, die dag niet 1 maar 2 keer beklimmen.

Vrijdag
Maar ook aanstaande vrijdag kan het al mis gaan. Die dag staat de 1e serieuze bergrit op het programma, en ook op de slotklim naar finishplaats Lago Serrù heeft koning winter toegeslagen. Er is voor deze etappe nog geen alternatief parcours naar buiten gebracht, maar dat wordt misschien wel tijd. Er wordt namelijk nog meer sneeuw voorspeld.