Hamilton teleurgesteld na eerste deel Armstrong-documentaire: ‘Halve waarheden’

27 mei 2020

AFP

Lance Armstrong beloofde dat hij in de ESPN-documentaire ‘Lance’ eindelijk de volledige waarheid zou vertellen over de manier waarop hij tijdens zijn carrière alles en iedereen bedrogen heeft. Na het 1e deel (dat maandag in de Verenigde Staten door ESPN werd uitgezonden) blijft zijn oud-ploeggenoot Tyler Hamilton echter met een teleurgesteld gevoel achter. 


Hamilton, die tussen 1995 en 2001 aan de zijde van Armstrong reed bij US Postal, hoorde van zijn voormalig kopman vooral ‘halve waarheden’. "Ik zou graag meer details horen. Over het wat, hoe en waarom”, zegt hij tegen Cyclingnews. "Dat is niet gericht tegen Lance, maar het zou zo goed zijn voor de toekomst van het wielrennen en voor de jonge generaties. Ik denk dat zowel hij als veel andere renners uit zijn generatie niet genoeg openheid van zaken hebben gegeven.”

Zelf ook dopingzondaar
De 49-jarige Hamilton viel zelf door de mand toen hij in 2004 werd betrapt op bloeddoping en achteraf zijn gouden olympische medaille moest inleveren. Later liet hij zijn verhaal uitgebreid optekenen in het boek The Secret Race’ en getuigde hij tegen Armstrong in het USADA-rapport, dat Armstrong (die zijn dopinggebruik daarna opbiechtte bij Oprah Winfrey) uiteindelijk zijn 7 Tourzeges koste.

'Bij hele waarheden lig je er definitief uit'
Hoewel veel renners in de jaren daarna toegaven ooit doping gebruikt te hebben, durft volgens Hamilton bijna niemand het achterste van zijn tong te laten zien. "Als je alles op tafel gooit, heeft dat consequenties. Met halve waarheden heb je de mogelijkheid om misschien nog ooit terug te keren in het wielrennen. Bij hele waarheden lig je er definitief uit."

Fox Sports
Ook in Nederland wordt de documentaire ‘Lance’ uitgezonden. Het eerste deel is op zaterdag 6 juni te zien op FOX Sports.