Heftig! Mama Van Vleuten vertelt over verschrikkelijke val Annemiek in Rio (video)

3 maart 2019

7 augustus 2016. Wellicht zegt die datum je niet zoveel, maar in de familie Van Vleuten zullen ze die dag nooit vergeten. Wielrenster Annemiek was op dat moment op jacht naar de gouden medaille op de olympische wegwedstrijd, maar maakte een verschrikkelijke val.


Het leverde nare beelden op. Van Vleuten bleef lange tijd liggen. Ria van Vleuten, moeder van Annemiek, zag het allemaal voor de buis gebeuren. Ze raakt nog steeds emotioneel als ze aan die dag terugdenkt.

"Ik was niet meegegaan naar Rio", vertelt mama Van Vleuten voor de camera's van NUsport.  "Dat was toch een beetje een gedoe. Ik ben jarig op 7 augustus, dus er was visite. We keken met zijn allen voor de televisie. Ik zei wel: 'Ik wil geen geklep tussendoor hebben, want ik wil alles goed horen."

'We dachten allemaal dat ze dood was'
"Dus we zaten heerlijk om de televisie heen, met een hapje en een drankje. En toen ging het goed met Annemiek. Ze lag op goud-koers. Toen zei ik: 'jongens, rustig aan. Je bent er pas als je over die streep bent. En ik had het nog niet gezegd, of daar lag ze in de berm."

"Het was hier muis- maar dan ook muisstil in huis. Iedereen zat voor de televisie en zag dat Annemiek bleef liggen. We dachten allemaal dat ze dood was. Er wordt dan niks gezegd. Het is zo vreemd. Zo onwerkelijk. Je bent ver weg, en je kind ligt voor dood op de weg. Ik voel nog steeds de emoties binnenkomen hoe het voelde op dat moment."