Het is nog maar de vraag of toprenners als Bernal en Quintana de Tour de France halen

13 juli 2020

Cor Vos en EPA

Het is hoogst onzeker of de Colombian Sports Flight, een speciale chartervlucht met ongeveer 190 Colombiaanse topsporters, op 19 juli naar Europa kan vliegen. Het Zuid-Amerikaanse land zucht onder de coronacrisis en heeft als gevolg van een recordaantal besmettingen de maatregelen drastisch verhoogd.


Nog altijd is de verplichte quarantaine voor alle Colombianen van kracht en heeft de burgemeester van Bogota de nu al bijna 4 maanden durende lockdown in de hoofdstad verlengd tot 1 augustus. Wat dat betekent voor de speciale sportvlucht met 190 Colombiaanse profsporters is onduidelijk. Onder anderen Tourwinnaar Egan Bernal, Nairo Quintana, Miguel Ángel López, Rigoberto Uran, Alvaro José Hodeg, Fernando Gaviria en Sergio Huguita, die zondag naar Madrid zouden vliegen, komt in het gedrang.

Tot 1 september dicht
De kans is reëel dat de vlucht wordt uitgesteld. Het Colombiaanse luchtruim blijft in principe gesloten tot 1 september - ook voor privévluchten - maar minister van Sport Ernesto Lucena zorgde met de Colombian Sports Flight voor een uitzondering, zodat wielrenners, voetballers en atleten toch naar Europa konden reizen. 

Tour de France
De kans is nu groot dat ze langer moeten wachten, zodat voor de wielrenners de herstart van het seizoen in het gedrang kan komen. De Tour de France begint op 29 augustus, maar titelverdediger Bernal zal in Europa toch wel wat kilometers in de benen willen hebben voor hij aan zijn Ronde van Frankrijk begint.