Zo gaat het nu met wielrenner Fabio Jakobsen (update)

7 augustus 2020

Photo News

Vandaag (vrijdag) is opnieuw een belangrijke dag voor Fabio Jakobsen. De 23-jarige wielrenner uit Heukelum wordt aan het begin van de middag uit zijn kunstmatige coma gehaald. Een korte update over hoe het nu met hem gaat.


Update 13.45 uur: Geweldig nieuws! Fabio Jakobsen ontwaakt uit coma ♥️

Normaal was het de bedoeling om Jakobsen donderdag al uit zijn coma te halen, maar dat gebeurde niet. ,,We willen niks overhaasten”, zeiden zijn behandelend Poolse artsen. ,,We nemen vermoedelijk vrijdagochtend een nieuwe poging.”

Coma
Jakobsen werd woensdag in coma gebracht om de pijn te verlichten. Na zijn val moest hij een uur lang gereanimeerd worden. Omdat zijn luchtpijp en een deel van zijn gezicht verbrijzeld werden door de impact van de crash was het zeer moeilijk om hem te beademen. De renner werd in de nacht van woensdag op donderdag gedurende 5 uur geopereerd, onder meer door een plastisch chirurg. Hij is sindsdien 'stabiel en buiten levensgevaar', maar zijn situatie blijft zorgwekkend.

,,Er werd geen hersenschade vastgesteld en zijn ruggengraat is intact, maar het is niet duidelijk hoezeer het zenuwstelsel in zijn aangezicht werd beschadigd”, zei de behandelende arts Pawel Gruenpeter.

'Al zijn tanden kwijt'
,,Het belangrijkste is dat hij blijft leven”, zei zijn baas Patrick Lefevere. ,,Prioriteit nummer twee is het herstellen van zijn aangezicht. Gelukkig zijn er geen vitale organen geraakt, maar alle beenderen in zijn gezicht zijn gebroken en hij is al zijn tanden kwijt. Het is echt heel erg. Misschien is het nog een geluk dat de plaats waar het gebeurde een mijn regio is: de artsen daar hebben ervaring met zware ongevallen.”

Lefevere zorgde ervoor dat de ouders en vriendin van Jakobsen met een privévlucht vanuit Rotterdam naar Polen konden vliegen. De ploeg stuurde ook zijn mental coach Michaël Verschaeve mee om de renners en het personeel bij te staan.