Higuita soleert meesterlijk naar de zege in Vuelta; Roglic behoudt zonder te zweten rode trui

12 september 2019

Sergio Higuita heeft op imposante wijze de 18de etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De pas 21-jarige Colombiaan van Team EF Education First ging in de afdaling van de voorlaatste klim ervandoor en kwam solo over de streep. Primoz Roglic, de leider in het klassement van Jumbo-Visma, hield prima stand.


Higuita ging op 46 kilometer van de streep solo en had uiteindelijk 15 tellen voorsprong op een groepje met Roglic, Alejandro Valverde, Miguel Ángel López en Rafal Majka. Roglic pakte nog wat bonificatieseconden door een sprintje te winnen van Valverde.

Pogacar en Quintana verliezen tijd
De verliezer van de dag werd Tadej Pogacar. Op de slotklim kon het talent na de zoveelste demarrage van Miguel Ángel López niet volgen. Pogacar verloor uiteindelijk een dikke minuut op López, die daardoor naar P4 schoof in het algemeen klassement. Nairo Quintana, die woensdag nog 5 minuten pakte op de favorieten, eindigde in hetzelfde groepje als Pogacar en moest zijn 2de plek afstaan aan ploeggenoot Alejandro Valverde.

Algemeen klassement:

1. Primoz Roglic - Jumbo-Visma: 71.16:54
2. Alejandro Valverde - Movistar: +2:50
3. Nairo Quintana - Movistar: +3:31
4. Miguel Ángel López - Astana: +4:17
5. Tadej Pogacar - UAE Team Emirates: +4:49
6. Rafal Majka - Bora-Hansgrohe: +7:46
7. Wilco Kelderman - Team Sunweb: +9:46
8. Carl Fredrik Hagen - Lotto-Soudal: +11:50
9. James Knox - Deceuninck-Quick-Step: +12:44
10. Marc Soler - Movistar: +21.09

Nederlanders op de vlucht
Met nog 109 kilometer te gaan ontstond een grote kopgroep met onder anderen de Nederlander Wout Poels. Ook Higuita behoorde bij de vroege kopgroep. Tot aan de voet van de voorlaatste col bleef de grote groep intact, maar daarna brokkelde hij in stukjes. Uiteindelijk bleef alleen Higuita over na de Puerto de la Morcuera. Hij overleefde de Puerto de Cotos en hield gelukkig voor hem net voldoende voorsprong over op de streep op de achtervolgende groep.

Uitslag:

1. Sergio Higuita - EF Education First: 4.33:09
2. Primoz Roglic - Jumbo-Visma: +0:15
3. Alejandro Valverde - Movistar: z.t.
4. Rafal Majka - Bora-Hansgrohe: z.t.
5. Miguel Ángel López - Astana: +0:17
6. Carl Fredrik Hagen - Lotto-Soudal: +1.16
7. Louis Meintjes - Dimension Data: z.t.
8. Nairo Quintana - Movistar: z.t.
9. Tadej Pogacar - UAE Team Emirates: z.t.
10. Óscar Rodríguez - Euskadi: +3.47

Kelderman grote verliezer
Wilco Kelderman van Team Sunweb, die woensdag nog ontzettend veel minuten pakte en een sprong maakte in het klassement, verloor donderdag veel tijd. Hij finishte uiteindelijk als 16de en kwam op +4:50 van ritwinnaar Higuita over de finishlijn. Daarmee zakte hij van P5 naar P7.