Hoe een gokje en een vraag over kaas Sunweb-renner Cees Bol een Belgische fanclub opleverde

18 juni 2019

Peter Vanderveken

Wat begon als een grap voor enkele wielerfans uit België is uitgegroeid tot een echte supportersclub voor Sunweb-wielrenner Cees Bol. Na zijn overwinning in Nokere Koerse dit jaar kwam alles in een stroomversnelling. De Vlaamse supportersclub van de Nederlander gaat zelfs met een volle bus naar het NK in Ede.


Op 30 juni kijkt heel België vol bewondering naar de nationale titelstrijd in Gent. Of, héél België... Behalve een gekke ‘wielerbende’ uit Bouwel, vlakbij Antwerpen. Zij reizen die dag met een bus af naar... Ede, vlakbij Arnhem. "Inderdaad, we gaan met een volle bus naar Nederland om er onze Cees Bol Nederlands kampioen te zien worden”, zegt Patrick Engelen vol zelfvertrouwen.

Kaas
Engelen is 1 van de grondleggers én secretaris van de Cees Bol-supportersclub. Hij legt uit: "Toen we met enkele vrienden van café ‘t Toreke in Bouwel vorig jaar bij de Omloop het Hageland waren, viel ons oog op een renner met de gekke naam Cees Bol. Prompt zette een aantal van ons al zijn geld op hem. Op de 1 of andere manier kwamen we na de wedstrijd in contact met Cees. We namen een interview af en sloten het gesprek af met de vraag of Cees van kaas houdt. Het antwoord was nog leuker dan de vraag zelf. 'Ik lust eigenlijk helemaal geen kaas', zei hij.”Inzetten tijdens Nokere Koers
De toon was gezet en de Cees Bol-fanclub een kwestie van tijd. In maart volgde Nokere Koerse. "Aangezien Cees Bol voor iedereen niet meer dan een verre outsider was voor de zege konden we veel centen verdienen door in te zetten op hem", zegt Engelen. "Na zijn voor iedereen verrassende zege waren dan ook alle aanwezigen op de koers met stomheid geslagen. Het verhaal van de Cees Bol-fanclub werd alleen maar mooier en mooier.”

Reactie Cees Bol
Cees Bol zelf vindt de fanclub ‘hartstikke mooi’. "Het is altijd leuk als er mensen enthousiast zijn en je komen aanmoedigen."