Hoe is het nu met Fabio Jakobsen? ‘Dat is nog onze enige zorg’

10 augustus 2020

BSR Agency

We zijn alweer 5 dagen verder sinds de heftige valpartij van Fabio Jakobsen in de Ronde van Polen. Vrijdag werd de Nederlandse wielrenner van Deceuninck-Quickstep uit zijn kunstmatige coma gehaald, maar sindsdien bleef het stil rondom de situatie van de sprinter. Zondagavond kwam er eindelijk weer bericht.


Sporza was bij de Ronde van Polen, die zondag eindigde in een eindzege voor Remco Evenepoel van dezelfde ploeg als waar Jakobsen voor koerst. Daar werd de ploegarts gevraagd naar de situatie van Jakobsen. Hij was gelukkig vrij positief, al maakte hij zich ook nog wel wat zorgen.

Naar Nederland
"Ik moet zeggen dat zijn toestand zeer goed is, zeker gezien de ernst van het ongeval", zegt ploegarts Yvan Vanmol. "Hij is volledig bij bewustzijn en communiceert. Ik denk dat hij aan het einde van de week klaar is om naar Nederland overgebracht te worden." Momenteel ligt Jakobsen nog altijd in het Poolse ziekenhuis waar hij al sinds de crash verblijft.

Spieren rond de mond
"Onze enige zorg is de estetische schade (het 'uiterlijk'). Die is groot. En eventueel de spieren rond de mond. Een prognose maken is heel gevaarlijk, maar als er geen vitale organen geraakt zijn hopen wij op het beste. Wij gaan er in ieder geval vanuit dat hij weer renner wordt als hij hersteld is."