Dit is alles wat je moet weten over de tijdritten op het WK wielrennen!

25 september 2019

Getty Images

Voor de wielerfan is dit een heerlijke week om te genieten van het WK. De mannen en vrouwen komen van dinsdag en woensdag in actie in zowel de individuele tijdritten. Wij zetten de zaken voor je op een rij!


Voor in de agenda
Dinsdag 24 september - tijdrit vrouwen
Woensdag 25 september - tijdrit mannen

Check hierrrrr wanneer je de tv met een bloedgang moet aanslingeren!

Tijdrit vrouwen
De vrouwen leggen het 30,3 kilometer lange parcours af van Ripon naar Harrogate. Het parcours gaat door de heuvels van Yorkshire en kent een paar venijnige obstakels. Er zit zelfs een strook in van 14% stijgingspercentage.

Lees ook: Dit zijn alle deelnemers van het WK tijdrijden (vrouwen)

Alle ogen zullen gericht zijn op Annemiek van Vleuten. De Nederlandse won de afgelopen 2 WK's met overmacht. Haar grootste uitdager zal waarschijnlijk Anna van der Brengen zijn. De afgelopen 2 jaar werd Van der Brengen telkens 2de, dus ze zal getergd zijn om nu eens af te rekenen met die zilveren plakken. Lucinda Brand, Chloé Dygert Owen, Lisa Brennauer, Lisa Klein, Leah Thomas, Amber Neben, Vita Heine en Marlen Reusser behoren tot de outsiders.Tijdrit mannen
De mannen rijden woensdag van Northallerton naar Harrogate en is veel minder heftig dan het parcours in Bergen (Noorwegen) waar Tom Dumoulin in 2017 wereldkampioen werd. Het hoogteverschil is 684 meter over een afstand van 54 kilometer. Het parcours is de hele tijd schakelen van de grote plaat naar een kleiner tandwiel. De finish ligt net als bij alle WK-wedstrijden op Parliament Street. De laatste honderden meters lopen bergop.

Lees ook: Dit zijn alle deelnemers van het WK tijdrijden (mannen)

Door de afwezigheid van Tom Dumoulin (knieblessure), ruikt de concurrentie bloed. Rohan Dennis, de wereldkampioen van vorig jaar, is automatisch in de race voor deze editie, maar kent een wisselvallig jaar. Primoz Roglic lijkt de grootste kanshebber te zijn. In Bergen pakte hij het zilver en is inmiddels uitgegroeid tot een van de beste ronderenners en tijdrijders van de wereld. Victor Campenaers, Remco Evenepoel, Kasper Asgreen, Patrick Bevin, Tony Martin en Jonathan Castroviejo zouden ook een gooi kunnen doen naar het podium.