Dit is het 'Talent Team' voor het nieuwe wielerjaar

Sjors Tanis • 21:18, 24-12-2018 / Laatste Update: 01:16, 05-01-2024

De wielerploegen hebben hun selectie voor het seizoen 2019 allemaal zo goed als rond. Op welke jonge talenten moeten we komend seizoen absoluut gaan letten?

Wij stellen een selectie van 8 renners samen (uit de World Tour), waarvan we in 2019 mooie dingen mogen verwachten.

Egan Arley Bernal (21, Team Sky)

Hij is pas 21 jaar oud, maar Egan Arley Bernal hoeft aan weinig wielervolgers nog te worden geïntroduceerd. De Colombiaanse klimmer werd in 2017 als megatalent binnengehaald door Team Sky. Werd vorig seizoen, als 20-jarig 'broekie' al 9e in de Tour of the Alps en dat jaar won hij ook de Ronde van de Toekomst. Op het hoogste niveau liet Bernal dit jaar zien héél veel talent te hebben: hij won in eigen land de Colombia Oro y Paz (tegen toppers als Nairo Quintana en Rigoberto Urán), schreef op indrukwekkende wijze de Ronde van Californië op zijn naam en als klap op de vuurpijl was hij in de Tour de France op momenten de laatste helper bergop voor kopmannen Geraint Thomas (die de Tour won) en Chris Froome (3e). Bernal, die zelf nog 15e werd in de Tour, mag dus met recht kopman van dit 'Talent Team' genoemd worden.

Enric Mas (23, Deceuninck-Quick Step)

Deze 23-jarige Spanjaard heeft nog niet zó veel laten zien als Bernal, maar zijn topprestatie in de Vuelta ligt nog vers in het geheugen. In de laatste grote ronde van het jaar ging de slanke klimmer in de 1e 2 weken uitstekend mee met de favorieten. In de 3e en laatste week bleek Mas zelfs 1 van de beste klimmers: hij won de laatste bergrit én werd in zijn 2e Vuelta 3e in het eindklassement. Met ook een ritzege in de Ronde van het Baskenland én top-10 noteringen in de klassementen van het Baskenland en de Ronde van Romandië, mogen we uitkijken naar topprestaties in de bergen van deze Spanjaard.

Fabio Jakobsen (22, Deceuninck-Quick Step)

Met 7 zeges in zijn 1e profjaar werd meteen duidelijk dat Fabio Jakobsen een ruwe diamant is voor het Nederlandse wielrennen. De sprinter kwam vorig seizoen als toptalent over van SEG Racing Academy en die status maakte hij meer dan waar in 2018. Jakobsen won onder andere de semi-klassieker de Scheldeprijs (ook wel het WK voor sprinters genoemd), een rit in de Binck Bank Tour én 2 ritten in de Tour of Guanxi. Zonder de vertrokken Fernando Gaviria bij Quick Step (volgend seizoen Deceuninck-Quick Step), zal Jakobsen nóg meer kansen krijgen in de succesformatie. Op naar de 10 zeges in 2019?

Remco Evenepoel (18, Deceuninck-Quick Step)

De 'benjamin' van de groep, maar dat betekent niet dat het minder leuk is om uit te kijken naar zijn 2019. Remco Evenepoel is een geval apart in de positieve zin van het woord. Het beste voorbeeld: hij won alle eindklassementen in de juniorencategorie. En oh ja, de Belg pakte ook de 'dubbel' (wegrit en tijdrit) bij 3 kampioenschappen: het Belgisch kampioenschap, het Europees kampioenschap én het wereldkampioenschap. Evenepoel slaat de beloftecategorie over en begint volgend seizoen, als 18-jarig broekie, aan zijn 1e profseizoen. En dat bij Deceuninck-Quick Step, dé succesploeg van 2018.

Iván Ramiro Sosa (21, Team Sky)

Een Colombiaan, 21 jaar oud, klimmer, nu bij Team Sky en als vorige ploeg Androni Giocattoli. Iván Ramiro Sosa lijkt wel een kopie van Bernal, maar eerlijk is eerlijk: Bernal staat al een stuk verder. Sosa maakt in 2019 zijn debuut in de World Tour, maar maakte dit seizoen indruk door in de Ronde van Burgos, tussen de World Tour-renners, de eindzege te pakken. Vóór Miguel Ángel López, die 3e werd in de Giro d'Italia én de Vuelta. Het geeft aan wat Sosa allemaal in zijn mars heeft. De vraag is: Kan Sosa, net als Bernal, ook in zijn 1e jaar in de World Tour uitblinken?

Sam Oomen (23, Team Sunweb)

Veel mensen zullen verbaasd opkijken als je ze vertelt dat Sam Oomen pas 23 jaar oud is. In 2016 al streed de Nederlander tegen de absolute toppers. Toen -in de grote wedstrijden- nog zonder resultaten, maar jaar voor jaar ontwikkelt de klimmer zich. Met in de Giro van dit jaar de voorlopige beloning met een zeer knappe 9e plek in het klassement, als meesterhelper van Tom Dumoulin (die 2e werd). Met die topvorm werd hij ook nog 7e in de Ronde van Zwitserland, ook wel de 4e grote ronde genoemd. Kan Oomen het in 2019 nóg beter doen?

Mads Pedersen (23, Trek-Segafredo)

Deze man zal zeer waarschijnlijk de Tour de France nooit winnen, want een klimmer, dat is precies wat Mads Pedersen niét is. De hardrijder met de brede dijen kan beuken in de wind zoals we dat Niki Terpstra zien doen. Dat zijn nou net de wedstrijden waar Pedersen zijn ding moet doen: de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, dat soort wedstrijden. Sterker nog: hij werd dit seizoen al 2e (!) in de Ronde van Vlaanderen, achter Terpstra. Dat belooft veel voor 2019.

Tadej Pogacar (20, UAE Team Emirates)

De nog meest onbekende naam in dit team is toch wel die van Tadej Pogacar. Hij zal als belofte direct doorstromen naar de profs en dat is gezien zijn uitslagen niet gek! De klimmer won dit seizoen de Ronde van de Toekomst en de Giro della Regione Friuli Venezia Giulia én werd in eigen land -tussen de profs- 4e in de Ronde van Slovenië. UAE Team Emirates zag haar kans en bood Pogacar een contract aan. En dus fietst de 20-jarige klimmer volgend seizoen voor de ploeg uit het Midden-Oosten.

Joker: Mathieu van der Poel (23, Corendon-Circus)

Niet in de World Tour volgend seizoen, maar Mathieu van der Poel mag in dit lijstje echt niet ontbreken. Hij is daarom de joker in deze ploeg. Van der Poel, op dit moment oppermachtig in de veldritwinter, zal volgend seizoen proberen ook in grote wegkoersen met de beste renners mee te doen. MvdP rijdt onder andere Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen én de Amstel Gold Race. Dit seizoen pakte hij op de weg de Nederlandse titel (die hij ook in het veldrijden én op de mountainbike heeft), won hij tussen de profs 2 ritten in de Arctic Race of Norway én werd het multitalent 2e bij het EK wegwielrennen, achter Matteo Trentin en voor rivaal en collega-veldrijder Wout van Aert.