Wie is volgens jou de beste Nederlandse wielrenner van 2018? (poll)

Sjors Tanis • 16:58, 03-10-2018 / Laatste Update: 23:06, 04-01-2024

Het wielerseizoen is bijna voorbij. Een succesvol seizoen voor de Nederlandse renners, met veel hoogtepunten. Nu is de grote vraag: welke Nederlander is volgens jou de allerbeste van het seizoen 2018? Stem op onze poll!

Om een wat beter beeld te krijgen, lichten we de opties wat verder uit.

Tom Dumoulin (Team Sunweb)

Met de eindzege in de Giro van vorig jaar leek het héél moeilijk voor Tom Dumoulin om dit seizoen opnieuw aan de hoge verwachtingen te voldoen. Maar Dumoulin heeft bewezen een absolute topper te zijn in het wielrennen.

Hij werd 2e in zowel de Giro als de Tour, een topprestatie die een Nederlander nog nooit behaalde. Was afgelopen week ook een hoofdrolspeler op het WK: hij wist zijn titel bij het tijdrijden niét te verdedigen (2e), maar excelleerde in de wegrit (4e). Hij won daarnaast zowel in de Giro als de Tour een tijdrit. Opnieuw een topseizoen dus voor Dumoulin.

Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo)

Een sprinter. Een heel andere renner dus dan Dumoulin. Maar ook van Dylan Groenewegen mag gezegd worden dat hij een zeer succesvol seizoen achter de rug heeft. 13 zeges in 2018, het is een geweldig aantal, ook voor een sprinter. Met natuurlijk de dubbele ritzege in de Tour (rit 7 en 8) als absoluut hoogtepunt. Won daarnaast ook semi-klassieker Kuurne-Brussel-Kuurne en ritten in de Ronde van Algarve, Parijs-Nice en de Ronde van Noorwegen.

Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo)

Bij Steven Kruijswijk was 2018 juist het jaar van de terugkeer naar de top van het wielrennen na een tegenvallend 2017. Kruissie, die in 2016 op weg was naar eindwinst in de Giro totdat een val in een sneeuwmuur daar een einde aan maakte, was 1 van de hoofdrolspelers in de grote rondes.

In de Tour werd hij 5e, terwijl hij de Vuelta als 4e beëindigde. Een prachtige prestatie, zeker in combinatie met zijn aanvallende racestijl. Kruijswijk heeft laten zien helemaal terug te zijn aan de top van het rondewerk.

Bauke Mollema (Trek-Segafredo)

Voor Bauke Mollema zal 2018 de boeken ingaan als een seizoen met 2 gezichten. Hij wilde knallen met een topklassement in de Tour de France, maar hij kon die verwachtingen niet waarmaken. Hij bleef wel vechten voor ritzeges en dat was genieten in juli. Dat lukte helaas niet, waarna Mollema het in de Vuelta opnieuw probeerde: 2 keer 2e was de ondankbare beste prestatie van de 31-jarige Mollema. Hij zal hopen op een beter 2019, maar we hebben van Mollema genoten!

Sam Oomen (Team Sunweb)

De 23-jarige Sam Oomen is in 2018 definitief doorgebroken als toprenner. In de Giro eindigde hij, als meesterknecht van kopman Dumoulin, zelf als 9e in het klassement. Een geweldige prestatie, die hij een vervolg gaf met een 7e plek in het eindklassement van de Ronde van Zwitserland, in het peloton ook wel 'de 4e grote ronde' genoemd. Alsof dat niet genoeg was, imponeerde Oomen ook op het bergachtige WK in Innsbrück. Daar werd hij 14e, ook als helper van kopmannen Dumoulin en Mollema.

Niki Terpstra (Quick Step)

In zijn laatste seizoen bij Quick Step heeft Niki Terpstra nogmaals bewezen een renner van wereldklasse te zijn. De kasseienvreter won dit seizoen de Ronde van Vlaanderen, 1 van de 5 wielermonumenten. Was in het voorjaar ook nog de beste in E3 Harelbeke en Le Samyn.

Terpstra mag zich ondertussen 1 van de beste klassieke renners ooit in Nederland noemen. Als afscheid na 8 jaar Quick Step won de 34-jarige Terpstra nog eens het WK Ploegentijdrit, voor de 4e keer met de Belgische superformatie. Volgend jaar rijdt Terpstra bij het Franse Direct Energie. Kan hij dan nog eens zo'n topjaar fietsen?

Mathieu van der Poel (Corendon-Circus)

Het is misschien de vraag of Mathieu van der Poel is dit rijtje thuishoort, omdat hij 'slechts' voor een Continental-team rijdt en geen enkele World Tour-wedstrijd reed. Maar als je Nederlands kampioen op de weg kunt worden, hoor je hier zeker thuis. En al helemaal als je Mathieu van der Poel heet. Het gigatalent reed op zo'n beetje alle disciplines in het fietsen.

Met als hoogtepunt dus de Nederlandse titel op de weg voor de 23-jarige MvdP. Won ook de Ronde van Limburg en etappes in kleinere wedstrijden in Frankrijk en Noorwegen. Werd ook nog eens 2e op het Europees kampioenschap, achter Matteo Trentin en voor mede-veldrijder en grote rivaal Wout van Aert.

Danny van Poppel (LottoNL-Jumbo)

Hij won direct zijn 1e wedstrijd van 2018: in de Ronde van Valencia sprintte Danny van Poppel meteen naar de zege in rit 1. Daarna won hij nog 'maar' 2 keer: Halle-Ingooigem en gisteren de Memorial Frank Vandenbroucke. Kwam in de Giro als de Vuelta dichtbij ritwinst met een 2e plek, maar een ritzege zat er dit seizoen niet in voor de zoon van oud-topsprinter Jean-Paul van Poppel. Kan hij volgend seizoen nog beter doen?

Dan is het nu tijd om een keuze te maken. Stem op jouw keuze voor de beste Nederlandse wielrenner van 2018!