Jan Janssen kritisch over overstap Dumoulin: ‘het gras is snel groener bij de buren’

20 augustus 2019

ANP

Waar er in Nederland enthousiast wordt gereageerd op de overstap van Tom Dumoulin naar Jumbo-Visma, zijn er nu ook de eerste kritische geluiden. Zo laat Jan Janssen weten niet gecharmeerd te zijn van deze transfer en kon de Giro-winnaar van 2017 volgens hem beter bij Sunweb blijven.


In een interview met De Volkskrant laat de eerste Nederlandse winnaar van de Tour de France (in 1986 alweer!) weten dat hij zijn vraagtekens heeft bij de combinatie van Dumoulin en Jumbo-Visma. "Het hoort bij een renner die niet meer aan de eisen van een kampioen voldoet. Die gaat zoeken. En dan is het gras al snel groener bij de buren", aldus de 79-jarige Janssen.

Daar blijft het echter niet bij, want Janssen voorziet nog meer problemen. Volgens hem is 3 kapiteins (Steven Kruijswijk, Primoz Roglic en nu ook Tom Dumoulin) op 1 schip teveel van het goede. "Stel dat Dumoulin niet de goeie vorm heeft in de eerste week, of iemand rijdt in zijn ogen niet genoeg voor hem, dan wordt er ’s avonds aan tafel naar elkaar gekeken. En dan begint het gedonder hè."

Wat dan wel de oplossing is? Een succesvolle ploeg om hem heen bouwen bij Sunweb, zo vindt Janssen. "En dan heb ik het niet over renners als Nicolas Roche, die met zijn 34 jaar op zijn retour is. Maar échte versterkingen. Met het winnen van de Giro hebben Dumoulin en Sunweb bewezen een succesvolle tandem te vormen. Bij Jumbo-Visma moet je maar afwachten hoe dat straks gaat. Daar liggen de verhoudingen in het team al vast."

Aankondiging Jumbo-Visma
Maandagochtend maakte Jumbo-Visma nog via een gelikt filmpje de transfer van Dumoulin bekend. Met teksten als "Welkom Tom! Samen gaan we de strijd aan. Voor onze droom." kondigden ze opgetogen aan dat ze hiermee wilden strijden voor een eventuele eindzege in 1 van de 3 grote wielerrondes.