Jetse Bol verliest etappe in laatste 500 meter, slagveld in klassement

28 augustus 2019

ANP
Jetse Bol

Ángel Madrazo heeft de 5e etappe van de Vuelta gewonnen. Samen met ploeggenoot Jetse Bol en José Herrada reed hij de hele dag op kop en sprintte op tijd weg bij zijn medevluchters. Miguel Angel Lopez pakte kostbare tijd in het klassement, Nicolas Roche verloor veel.


De rit van L'Eliana naar Javalambre was 170 kilometer lang en had een hoop heuvels onderweg, wat het een zware dag maakte. Nicolas Roche verdedigde een voorsprong van 2 seconden op Nairo Quintana, die op zijn beurt 6 seconden voorstond op Rigoberto Uran. Primoz Roglic stond op 35 seconden van Roche, Wilco Kelderman 38 tellen.

Bol vertrekt
Onze landgenoot Jetse Bol spoot al na 12 kilometer weg uit het peloton en kreeg 2 Spanjaarden met zich mee, Bols ploegmaat Ángel Madrazo en José Herrada. Met zijn drieën pakten ze een mooie voorsprong van maximaal 11 minuten. Het team van Roche, Sunweb, deed een tijdje het werk maar leek niet vastberaden om de rode trui van de Ier met hand en tand te verdedigen.

Op naar de slotklim
Bij het begin van de slotklim van 11 kilometer was het verschil nog altijd 9 minuten. Overigens was die laatste beklimming vrij monsterlijk: op sommige stukken moest een stijgingspercentage van 16% bedwongen worden. De 3 koplopers werkten lekker samen en leken met elkaar te kunnen uitmaken wie de etappe ging winnen. Achter hen werd vuurwerk tussen de toppers verwacht.

Finale geopend
Het ging dus om ploeggenoten Madrazo en Bol tegen Herrada, waar vooral de Spanjaarden probeerden te demarreren. In het peloton werd het op 3,5 kilometer van de streep leuk, waar onder andere Tejay van Garderen een hele hoop Jumbo-Visma-mannen achter zich aan kreeg. Alejandro Valverde en Quintana probeerden vervolgens weg te sprinten, maar faalden allebei.

Bol houdt stand
De voorsprong van Bol, Herrada en Madrazo liep door de aanvallen van de toppers gestaag terug naar onder de 3 minuten in de laatste 2 kilometer. Toch leken ze het te houden. De sterke Miguel Angel Lopez van Astana wachtte ondertussen zijn kans in de groep met Roglic en Valverde af en sprong imposant weg, op een zware versnelling. Kelderman en Roche hadden inmiddels allang gelost.

Afgelopen
Bol had zijn kruit redelijk droog gehouden en niet heel veel gedaan in de kopgroep. Zijn ploeggenoot Madrazo ging als een jojo op en neer in het groepje, maar schoot wel op tijd weg om de overwinning op te halen. De Nederlander mocht niet mee en moest de winst aan zijn ploeggenoot laten. Wel werd hij nog 2e. Lopez kwam met voorsprong binnen en pakt de rode trui over van Roche.

Uitslag
1. Madrazo
2. Bol
3. Herrada
4. Lopez
5. Valverde
6. Roglic
7. Pogacar
8. Quintana
9. Chaves
10. Uran
11. Roche

Klassement
1. Lopez
2. Roglic +14
3. Quintana +23
4. Valverde +28
5. Roche +57
6. Uran +59
7. Chaves +1:17
8. Majka +1:18
9. Pogacar +1:49
10. Kelderman +1:50