Jon Izagirre onttroont Buchmann na machtsgreep Astana in slotrit Ronde van het Baskenland

13 april 2019

BELGA

Emanuel Buchmann is er in de slotrit van de Ronde van het Baskenland niet in geslaagd de eindzege in veilige haven te brengen. De Duitse klassementsleider kon een groepje van ontsnapte favorieten niet volgen in de korte maar zware slotetappe en zag Astana-renner Jon Izagirre er met de eindwinst vandoor gaan.


Adam Yates won de laatste rit van de 6-daagse Spaanse etappekoers.

Oorlog ver van finish
De beklimming van de Azurki bleek de scherprechter in de rit van nog geen 120 kilometer die constant op en af ging met een aantal pittige klimmetjes. Op deze 6,4 kilometer lange klim, met stukken tot 16%, lieten Izagirre, zijn ploeggenoot Jakob Fuglsang, Yates, Daniel Martin en Tadej Pogocar de gele trui achter. Buchmann kende zich gesteund door een paar ploegmaten van BORA-hansgrohe, maar leek weinig meer in de tank te hebben na zijn fraaie solo in de koninginnenrit gisteren.

Izagirre had de voor hem benodigde 54 seconden al snel te pakken. Het gat tussen de 5 leiders en de groep met de gele trui schommelde steeds tussen anderhalve minuut en 2 minuten. De strijdbare Buchmann was gezien en dus verplaatste de strijd om zowel de rit- als de eindwinst zich naar de kop van de wedstrijd.

Adam Yates grijpt dagwinst
Op 12 kilometer van de finish in Eibar besloot Martin een ultieme poging te wagen, maar deze poging werd al snel onschadelijk gemaakt door Izagirre. De groep kwam weer samen en het leek op een sprint uit te draaien, toen Yates op 3 kilometer van de meet ontsnapte. De Brit hield stand kwam na bijna 3 uur koers als 1e over de finishlijn, kort gevolgd door Martin en Fuglsang.

Op het eindpodium mogen Martin (2e) en Buchmann (3e) eindwinnaar Izagirre flankeren. Pechvogel Buchmann nam in de slotkilometer ook nog een verkeerde afslag, maar hij kon zijn 3e plek in het eindklassement houden, ten koste van Fuglsang, ploeggenoot van eindwinnaar Izagirre.