Julian Alaphilippe krijgt Velo d’Or en is wielrenner van het jaar

2 december 2019

photo: Cor Vos

De Franse wielrenner Julian Alaphilippe heeft zondag de Vélo d'Or gewonnen! Dat is de prijs die jaarlijks de beste wielrenner van het jaar krijgt. Hij won de verkiezing voor de Colombiaanse Tourwinnaar Egan Bernal en de Sloveense Vueltawinnaar Primoz Roglic.


Mathieu van der Poel eindigde als 4e en Annemiek van Vleuten, de enige vrouw onder de 12 genomineerden, werd 5e in de verkiezing.

Alaphi-wie?
Een panel van journalisten bepaalt wie de Vélo d'Or krijgt. Alaphilippe kwam dit jaar als beste naar voren. Hij boekte 12 zeges in 2019, waaronder de Strade Bianche, Milaan-Sanremo en de Waalse Pijl. In de Tour de France won hij 2 etappes en droeg hij 14 dagen lang de gele trui.

Van der Poel werd dit jaar wereldkampioen veldrijden, Europees kampioen op de mountainbike en hij won onder meer de Amstel Gold race op de weg. Van Vleuten veroverde met een ongekende solo de wereldtitel op de weg.

Oranje bo... doet niet mee
De prijs werd vorig jaar uitgereikt aan de Spanjaard Alejandro Valverde, die in 2018 de wereldtitel veroverde. De Vélo d'Or bestaat sinds 1992 en een Nederlandse wielrenner won nog nooit.