Julian Alaphilippe wereldkampioen op de weg, bijrol voor Tom Dumoulin in Imola

27 september 2020

AFP

Julian Alaphilippe is zondag wereldkampioen op de weg geworden. De Fransman ging er op de laatste klim in Italië in z'n eentje vandoor en bleef zijn concurrenten voor. De Belg Wout van Aert werd 2e, voor de Zwitser Marc Hirschi. De Nederlandse troef Tom Dumoulin speelde een bijrol.


Tadej Pogacar opende het bal na een hele lange dag koersen op zo'n 50 kilometer van de streep. De kersverse winnaar van de Tour de France ging er solo vandoor, maar kreeg niet meer dan een half minuutje. Vooral de Belgen, met troef Wout van Aert, bepaalden wat er mocht en wat niet.

Dumoulin er vandoor
Wat blijkbaar wel mocht, was dat Tom Dumoulin er vandoor ging met nog 22 kilometer te gaan. Hij haalde in z'n eentje Pogacar bij, maar kreeg even later ook gezelschap van de rest van de favorieten. Op de voorlaatste klim van de dag probeerden een hoop renners, zoals Damiano Caruso (Italië) en Rigoberto Uran (Colombia). Maar alles bleef bij elkaar tot en met de laatste klim.

Alaphilippe
Alaphilippe was de eerste van de overgebleven favorieten die vertrok en bovenop een paar seconden voorsprong pakte. Na de laatste klim was het nog 10 kilometer dalen tot de streep op het racecircuit van Imola. De Fransman bleef met een voorsprongetje van zo'n 15 seconden zijn concurrentie voor.

Opvolger van Mads Pedersen
Alaphilippe is de opvolger van de Deen Mads Pedersen, die vorig jaar verrassend wereldkampioen werd.