Kelderman tevreden na tijdrit: ‘Speciaal en ook verschrikkelijk afzien’

17 oktober 2020

photo: Cor Vos

Aangezien hij zaterdag 9e werd in de tijdrit, liep Wilco Kelderman uit op veel van zijn concurrenten. "Ik verbaas mezelf eigenlijk wel”, aldus de Nederlander van Team Sunweb na afloop.


"Met de bergen nog op het programma ben ik tevreden met de uitslag van vandaag”, aldus Kelderman, die na de door Filippo Ganna gewonnen tijdrit nog altijd de 2e plek in het algemeen klassement bezet. "Ik verbaas mezelf eigenlijk wel, deze hele Giro gaat beter dan ik verwacht had dus ik ben superblij met hoe het voorlopig gaat.”

Speciaal afzien
De Sunweb-kopman verloor zaterdag dan wel 16 tellen op rozetruidrager João Almeida, maar won meer dan een minuut op concurrenten als Pello Bilbao en Vincenzo Nibali. "Ik was gefocust op de tijdrit en ik keek er al voor aanvang van de Giro naar uit”, vertelt Kelderman. "Een tijdrit is altijd speciaal, terwijl het tegelijkertijd zo verschrikkelijk afzien is. Vanaf het begin van het seizoen hebben we ons hierop voorbereid door ons enorm te richten op mijn tijdrit. Ik heb ook meer dan normaal op de tijdritfiets getraind.”

Prima prestatie
Kelderman, in 2014 al eens 7e in de Giro, heeft nu 56 seconden achterstand op rozetruidrager Almeida, maar zo'n 1,5 minuut voorsprong op alle overige podiumkandidaten. "Als ik kijk naar mezelf heb ik een prima prestatie neergezet”, analyseert de Nederlander. “En dat wordt nog beter als je het vergelijkt met een heleboel andere klassementsmannen.”

Pittige dagen
Met het oog op het routeboek wil Kelderman zeker niet te vroeg juichen. "Er komen nog pittige dagen aan met zware bergen, morgen en in de slotweek. Daar zal het uiteindelijk op minuten gaan aankomen, niet op seconden.”