Laatste etappe Ronde van Polen prooi voor Demare! Ethan Hayter pakt eindzege, Arensman 2e

Eimert Pruis • 20:59, 05-08-2022 / Laatste Update: 10:03, 12-12-2023

De Britse wielrenner Ethan Hayter heeft de Ronde van Polen op zijn naam geschreven. In de slotrit naar Krakau kwam de leidende positie van de 23-jarige Brit in het algemeen klassement niet meer in gevaar. De Nederlander Thymen Arensman is 2e geworden.

Hayter had donderdag in de door Arensman gewonnen klimtijdrit de leiding genomen in de Poolse etappekoers uit de WorldTour. Arensman klom in de tijdrit naar de 2e plaats in het klassement op 11 seconden van Hayter, maar de slotrit leende zich niet voor een aanval op de gele leiderstrui.

Sprinten

De zege in de afsluitende 7e etappe over 177,8 kilometer van Skawina naar Krakau ging naar Arnaud Démare. De Fransman was de sterkste in de massasprint. Démare (Groupama-FDJ) versloeg onder anderen Olav Kooij, de Nederlandse sprinter van Jumbo-Visma die de 1e etappe had gewonnen en nu als 2e over de finish kwam. Kooij ging de sprint van ver aan, maar Démare reed hem aan de andere kant van de weg hard voorbij.

Govekar wint in Burgos

Matevz Govekar heeft de 4e etappe in de Ronde van Burgos op zijn naam geschreven. De 22-jarige Sloveense wielrenner van Bahrain Victorious was in de rit over 169 kilometer van Torresandino naar Ciudad Romana de Clunia de snelste van een kopgroep van zeven man. De Fransman Valentin Retailleau werd 2e, voor de Israëliër Omer Goldstein.

Sivakov

De voor Frankrijk uitkomende Pavel Sivakov, die donderdag de 3e etappe won, blijft leider in het algemeen klassement. Hij heeft 23 seconden voorsprong op de Colombiaan Santiago Buitrago.

Slotrit

Zaterdag is de laatste etappe in de Ronde van Burgos, die vorig jaar werd gewonnen door de Spanjaard Mikel Landa. Het peloton rijdt dan van Lermas naar Lagunas de Neila. De aankomst is bergop.