Landa komt solo aan en pakt de 19de etappe in de Giro

admin • 18:59, 26-05-2017 / Laatste Update: 02:52, 08-01-2024

Mikel Landa heeft de 19de etappe van de Ronde van Italië gewonnen. De Spanjaard die in dienst rijdt van Team Sky werd eerder deze Giro al 2 keer 2de maar pakte vandaag dan toch zijn welverdiende ritzege. Landa zat in de kopgroep van 10 renners die met een ruime voorsprong op het peloton aan de slotklim van de dag begonnen. Landa sprong weg op een kleine 10 kilometer van de streep en kwam solo aan in finishplaats Piancavallo. Landa bleef de Portugees Rui Costa en de Fransman Pierre Rolland voor.

Hectische etappe

Het was hoe dan ook een ongelofelijk hectische etappe waarbij er constant hard werd gereden door de renners. Tijdens een plaspauze van Dumoulin op 130 kilometer van de finish sprongen zijn grote concurrenten Quintana, Nibali en Pinot ervandoor. De drager van de roze trui kreeg hulp van zijn ploeg en van de ploegen van Mollema, Kruijswijk en Yates. Het gat werd gedicht en het peloton was weer compleet.

Kopgroep

Vervolgens sprongen 10 renners weg uit het peloton. Deze mannen vormden allemaal geen gevaar meer voor het algemeen klassement. Al snel liep de voorsprong op tot ruim 10 minuten en werd duidelijk dat deze mannen gingen strijden om de dagzege. Op de slotklim sprong sloeg Landa zijn beslissende slag. Hij knalde over Pierre Rolland en Rui Costa heen en reed de laatste 8 kilometer solo naar de meet.

Dumoulin verliest roze trui

Dumoulin bleek niet in staat om zijn roze trui te behouden. Op de slotklim moest hij lossen en de concurrentie pakte tijd op de Nederlander. Nairo Quintana is de nieuwe drager van de roze trui en Dumoulin zakte naar plaatst 2 in het algemeen klassement. De Limburger hield nog wel een hele kleine voorsprong op de Italiaan Nibali en heeft met nog 2 etappes te gaan waaronder de afsluitende tijdrit nog alle kans op de eindzege.