Loodzware bergetappe gewonnen door Gaudu, Roglic behoudt het rood

31 oktober 2020

ANP

De 11e Vuelta-etappe is zaterdag gewonnen door David Gaudu. In een 170 kilometer lange etappe met 4 beklimmingen van 1e categorie wist de renner van Groupama-FDJ zijn vluchtgenoot Marc Soler te verslaan. Beide renners maakten deel uit van een kopgroep van 8. In het peloton gebeurde er weinig tot niets.


Voor de sprinters en overige niet-klimmers was het te hopen dat de dag snel voorbij zou gaan, want al vanuit het vertrek moest er geklommen worden. Tim Wellens stopte in de beginfase veel energie in een ontsnappingspoging en zorgde er daarmee voor dat het in het peloton geen moment stilviel. Guillaume Martin, de drager van de bergtrui, zag in Wellens namelijk een grote bedreiging voor de trui en zette zijn Cofidis-ploeggenoten op kop. Een kopgroep met de Belg Wellens erin kreeg amper de ruimte.

Nieuwe kopgroep
Op de volgende klim Alto de la Colladona werd er een nieuwe kopgroep gevormd met ditmaal wel Martin erbij, maar de Fransman greep op de eerste van 4 beklimmingen van 1e categorie net als Wellens naast de bergpunten. Op de daaropvolgende Alto de la Cobertoria moest Wellens zijn inspanningen van eerder in de etappe bekopen en werd hij teruggepakt door het peloton. De kopgroep bleef uit 8 renners bestaan, want Marc Soler (10de in het klassement) maakte de aansluiting.

De voorsprong van de koplopers schommelde lange tijd tussen de 2 en 3 minuten. Nadat Martin ook op de 3e van 4 beklimmingen van 1e categorie de volle buit had gepakt, begon de kopgroep met een voorsprong van 3 minuten aan de lastige, lange slotklim Alto de la Farrapona. Het peloton onder leiding van Jumbo-Visma maakte geen aanstalten om de koplopers terug te pakken. Daardoor konden zij met een mooie marge van 2 minuten aan het steilste stuk van de slotklim beginnen.

Versnelling
Op 5 kilometer van het einde versnelde Soler en kon Gaudu als enige volgen. In het peloton gebeurde er weinig, en dat was vooral te danken aan het hoge tempo van Jumbo-Visma. Jonas Vingegaard nam een groot deel van de Alto de la Farrapona voor zijn rekening en zorgde er onder andere voor dat Carapaz moederziel alleen kwam te zitten. Een teken aan de wand, want op dat moment beschikte Roglic nog over vier ploeggenoten. Jumbo-Visma wist er niet van te profiteren.

Het draaide vooraan op een sprint uit en daarin was David Gaudu de sterkste. Soler finishte als 2e op 4 seconden achterstand, Michael Storer werd 3e. In de groep der favorieten gebeurde er niets, mede door het slopende parkoers. Daniel Martin won achter de ontsnapte Aleksandr Vlasov de sprint om plek 7. Richard Carapaz (9de) en Primoz Roglic (10de) pakten geen tijd op elkaar.

Verdere klassement
In het klassement stijgt Soler naar de 6e plek en klimt Gaudu naar de 12e positie. Wout Poels blijft 9e, want Esteban Chaves zakte weg uit de top-10. Zondag eindigt de 12e etappe op de gevreesde Angliru.