Mark Cavendish vocht tegen depressie: ‘Ik had donkere gedachten’

6 april 2020

BSR Agency

In een interview met de Engelse krant The Times onthult wielrenner Mark Cavendish (34) dat hij 2 jaar geleden vocht tegen een depressie. "k had donkere gedachten." Nu staat de Brit van Bahrain-McLaren ‘aan de andere kant’: "Nu ga ik op zoek naar de positieve zaken.”


Zijn palmares is eindeloos, maar met deze cijfers weet je eigenlijk al genoeg: 30 zeges in de Tour de France, 17 overwinningen in de Giro, Milaan-San Remo in 2009 en het WK op de weg in 2011. Rond de wisseling van het decennium was Mark Cavendish zonder twijfel de beste sprinter van het peloton. Niet voor niets riep het Franse L’Equipe hem uit tot de snelste man uit de geschiedenis van de Tour. 

Vervelende ziekte
Na zijn succesperiode zakte ‘Cav’ beetje bij beetje weg. De concurrentie werd stevig, de valpartijen harder en harder. En dan was er nog die vervelende ziekte. In 2017 werd voor de 1e keer het virus van Epstein Barr ontdekt. De ziekte is ook bekend als klierkoorts of mononucleose. Het hield hem 3 maanden aan de kant. Terwijl hij er alles aan deed om een geslaagde comeback te maken, werd in de zomer van 2018 voor een 2e maal de ziekte gediagnosticeerd. De druppel, vertelt Cavendish nu. 

Positieve zaken
"Niet alleen mijn fysieke gezondheid kreeg de afgelopen jaren een klap", vertelt de 34-jarige Brit aan The Times. "Ik vocht 2 jaar geleden ook behoorlijk hard tegen een depressie. Ik had donkere gedachten. Ik nam geen medicijnen in, maar ik kreeg wel hulp. Nu sta ik aan de andere kant, zoveel als ik kan. Ik denk dus dat ik uit die periode ben gekomen- wat goed voelt. Vandaag ga ik op zoek naar de positieve zaken."

View this post on Instagram

Een foto die is geplaatst door null (@markcavendish) op