🚵‍♂️ | Meer klimmen dan normaal in Amstel Gold Race: wie volgt Mathieu van der Poel op?

16 april 2021

Getty
Het peloton in de Amstel Gold Race 2019.

De Amstel Gold Race is terug na een jaar afwezigheid. En hoe, want met 38 in plaats van 35 hellingen lijkt de klassieker, die ook nog eens 'slechts' 219,7 kilometer lang is, zwaarder dan ooit.


De grote vraag is: wie wordt de opvolger van Mathieu van der Poel? De Nederlander won in 2019, maar is er zondag niet bij.

Focus op Spelen bij 'MVDP'
Van der Poel heeft een rustpauze ingelast na een druk voorjaar, waarin hij onder andere de sterkste was in Strade Bianche. De focus van 'MVDP' gaat nu op de Olympische Spelen, waarin hij voor goud gaat op de mountainbike.

Van kasseien naar steile muurtjes
In de klassiekers die achter ons liggen (E3, Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen) kwamen de kasseienspecialisten bovendrijven. In de Amstel Gold Race (en volgende week in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik) is het aan de heuvelspecialisten: renners met een venijnige versnelling bergop.

Renners in actie op kasseien tijdens de Ronde van Vlaanderen.

Van Aert
Een renner die zowel de kasseien- als de heuvelklassiekers rijdt, is Wout van Aert. De rivaal van Van der Poel rijdt niet op de mountainbike en heeft dus meer tijd voor het wegwielrennen. Van Aert mag als kanshebber worden gezien, al lijkt ook bij hem het beste eraf na een zwaar voorjaar.

Alaphilippe
Wereldkampioen Julian Alaphilippe eindigde in 2019 als 4e, nadat hij in de slotmeters samen met Jakob Fuglsang werd bijgehaald door Van der Poel. Wat doet de Fransman? Hij heeft een ijzersterke ploeg (Deceuninck-Quick Step) om hem te helpen.

Alaphilippe met Van Aert in zijn wiel tijdens Milaan-San Remo.

Nederlanders
En wat kunnen we ín eigen land verwachten van de renners uit eigen land? Van der Poel is er dus niet bij en dus moet het wat de Nederlanders betreft komen van Bauke Mollema. De renner van Trek-Segafredo begon zijn seizoen uitstekend, maar afgelopen week in de Ronde van het Baskenland deed Mollema niet mee om de knikkers. Het is ook uitkijken naar de prestatie van de 23-jarige Ide Schelling (Bora-hansgrohe), woensdag nog 4e in de Brabantse Pijl.

Andere kanshebbers op de overwinning in de 'AGR' zijn Maximilian Schachmann (Bora-hansgrohe), Tom Pidcock (INEOS Grenadiers), David Gaudu (Groupama-FDJ), Primoz Roglic (Jumbo-Visma), Michael Matthews (Team BikeExchange), Matteo Trentin (UAE Team Emirates) en Alejandro Valverde (Movistar Team).