Michael Boogerd over dé 5 Nederlanders van de Giro: 'Het talent kan niet ineens weg zijn'
i

Getty Images/Sportnieuws.nl

Michael Boogerd over dé 5 Nederlanders van de Giro: 'Het talent kan niet ineens weg zijn'

Sjors Tanis • 13:30, 03-06-2022 / Laatste Update: 23:49, 11-12-2023

Jai Hindley kroonde zich zondag tot 1e Australische winnaar ooit van de Giro d’Italia. Maar in de 1e grote ronde van het wielerseizoen viel ook de sterke prestaties van de Nederlanders op. Niet in het algemeen klassement, maar wel met veel aanvallen en top 10-noteringen in daguitslagen. Sportnieuws.nl blikte met oud-prof Michael Boogerd, winnaar van 2 etappes in de Tour de France, terug op de Giro van 5 Nederlandse hoofdrolspelers.

In de Ronde van Italië behaalde Nederland de meeste top 10-plekken in etappes sinds de Ronde van Frankrijk 1989. "Dat is hoopgevend voor de toekomst", aldus Boogerd. "We mogen wel wat gloriedagen verwachten voor Nederland de komende jaren."

Dumoulin

We beginnen met een tegenvallend optreden. Tom Dumoulin was 1 van de kopmannen van Jumbo-Visma die al in de 4e etappe, naar de Etna, een streep door het algemeen klassement kon zetten. De Girowinnaar van 2017 hielp Koen Bouwman in rit 7 (later meer, red.) nog wel aan de zege, maar 8 dagen later stapte hij gedesillusioneerd af. "Het talent kan natuurlijk niet zo maar verdwenen zijn", zegt Boogerd.

De oud-profwielrenner geeft aan dat een exacte oorzaak aanwijzen lastig is. "Ik denk dat het een combinatie van problemen is. Misschien mentaal niet helemaal 100 procent, maar daar kan ik niet over oordelen. Ik werk niet met hem. Het lijkt alsof hij het plezier een beetje kwijt is. Het gaat een beetje op en af bij hem. Hij moet zich volledig zien te herpakken. Misschien met een andere manier van koersen, of van het wielrennen beleven."

Tom Dumoulin in actie tijdens de 7e etappe.

Bouwman

De grote revelatie van de Ronde van Italië was misschien wel Koen Bouwman. De 28-jarige Nederlander van Jumbo-Visma mocht door de tegenvallende prestaties van de kopmannen voor eigen kans gaan, won vervolgens 2 etappes én mocht de blauwe bergtrui mee naar huis nemen. "Normaal was zijn rol toch het van voren houden van de kopman. Nu kon hij eindelijk eens echt koersen en maakt het 2 keer heel netjes af."

"Hij was een soort bevrijd, zo reed hij rond. Die jongen heeft meer in zijn mars dan alleen maar knechten", aldus Boogerd. "Hij heeft een goed eindschot. Laten we hopen dat ze wakker schieten bij Jumbo-Visma en het maximale eruit halen bij hem. Er zit zeker meer in zijn carrière. Ik hoop dat hij dat zelf ook inziet."

Koen Bouwman wint zijn 2e etappe in de Giro en verzekert zich van de blauwe bergtrui.

Leemreize

Voor Gijs Leemreize, ook van Jumbo-Visma, was het zijn 1e grote ronde. En wat voor 1! In liefst 5 etappes eindigde hij in de top 10, met een 2e plaats in de 17e rit als beste resultaat. "Van hem hebben we zeker nog niet alles gezien", verwacht Boogerd. "Door de situatie bij Jumbo kon hij ineens voor zijn eigen kans gaan. Dan komt die eerste goede uitslag, dan wordt het steeds makkelijker en kom je in een soort flow."

Boogerd hoopt dat Leemreize bij zijn team de kans krijgt zich maximaal te ontwikkelen. "Hij kan zeker trappen en kan eigenlijk alleen maar sterker worden. Hij moet vooral het hoofd koel houden, dan zit er een mooie toekomst in. Hij moet wel uit het 'harnas' van Jumbo-Visma zien te komen, hopelijk kan hij die pikorde, met zoveel kopmannen, ontstijgen. Dan kan het heel mooi worden. Voor hem geldt eigenlijk hetzelfde als voor Bouwman."

Gijs Leemreize in actie tijdens de 17e etappe.

Arensman

Een andere talentvolle renner die indruk maakte, was Thymen Arensman. De renner van Team DSM, iets meer dan een maand jonger dan Leemreize, ging als belangrijke helper van start voor kopman Romain Bardet, maar de Fransman moest in de 13e etappe ziek opgeven. Arensman kon daardoor voor eigen kans gaan en deed dat: 2e in de 16e rit, 5e in de 20e rit (op de verjaardag van Boogerd) en een 2e plaats in de slottijdrit. "Hij laten zien dat hij in de slotweek nog over goede benen beschikt. Hij had wel enkele mindere dagen, maar dan herpakte hij zich ook weer heel snel. Dat zegt wel iets over zijn instelling", aldus Boogerd.

Uiteindelijk werd Arensman nog 18e in het algemeen klassement. "Het is afwachten hoe hij zich vanaf nu verder ontwikkelt. Want nu komt het mentale gedeelte om de hoek kijken. Mensen gaan resultaten van hem verwachten. Het is altijd afwachten hoe iemand daar mee om gaat. Maar ik kijk met veel vertrouwen naar zijn toekomst."

Thymen Arensman in de aanval tijdens de 16e etappe.

Van der Poel

De laatste Nederlander die we bespreken, is Mathieu van der Poel. De 27-jarige renner won de 1e etappe en reed vervolgens 3 dagen in de roze trui. Daarna was MVDP veelvuldig in de aanval, maar een nieuw dagsucces zat er niet in. Het was wel de 1e keer dat Van der Poel een grote ronde uitreed. "Ik denk dat hij heel tevreden is. Hij is er niet slecht uitgekomen en gaf na afloop aan zich niet verrot te voelen na 3 weken", aldus Boogerd.

1 juli begint de Tour de France en ook daar zal Van der Poel starten. Velen zien dat als een lastige en zware opdracht, maar Boogerd denkt daar iets anders over. "Hij kan zijn dagen uitkiezen, dat is zijn manier van koersen. Dat zag je ook in de Giro. Ik ben erg gecharmeerd van hem, hij zorgt voor spektakel."

Mathieu van der Poel pakt een selfie stick aan van een fan.

Abraham

Dan even over Boogerd zelf. Hij vierde zaterdag 28 mei, de voorlaatste dag van de Giro, namelijk zijn 50e verjaardag. Heeft hij de koers nog een beetje kunnen volgen? "Familie was op bezoek, dus ik heb zelf niet gekeken. Maar de visite volgde het met een schuin oog, dus zo heb ik wel mee kunnen krijgen hoe de koers verliep." Het was dus Hindley die in de 20e rit, de laatste bergetappe, Richard Carapaz uit de roze trui reed.

Boogerd reed de Giro d’Italia 1 keer: in 2002 werd hij 17e in het eindklassement. Boogie focuste zich vooral op de Tour. Hij deed van 1996 tot en met 2007 liefst 12 keer op rij mee aan de grootste wielerwedstrijd ter wereld, won dus 2 etappes (1996 en 2002) én eindigde in 1998 als 5e in het klassement. Maar Boogerd blonk écht uit in de heuvelklassiekers. In 1999 was hij de beste in de Amstel Gold Race en voor eigen publiek pakte hij nog 6 keer een podiumplek. Ook Luik-Bastenaken-Luik (4 keer podium) en de Ronde van Lombardije (3 keer podium) lagen hem uitstekend.

Michael Boogerd wint de 16e etappe van de Tour de France 2002.