Nice! Mathieu van der Poel geeft veldritles op universiteitscampus van Brussel

Belga

Sjors Tanis • 17:07, 06-01-2019 / Laatste Update: 06:54, 08-01-2024

Mathieu van der Poel mocht gisteren nog zijn 100ste veldritzege uit zijn carrière vieren, maar vandaag in de DVV-manche op de universiteitscampus van Brussel gaf een oppermachtige Van der Poel iedereen veldritles. Hij reed in ronde 1 weg en soleerde vervolgens eenvoudig naar de overwinning.

Voor MvdP is het alweer de 23ste zege van het seizoen, een seizoen dat hij voorlopig vanaf het begin domineert. De concurrentie lijkt, als Van der Poel aan de start staat, bij voorbaat te strijden voor plek 2.

Van start tot finish aan kop in Brussel

Tijdens de cross in Brussel voor de DVV-trofee begon Van der Poel op kop en die leidende positie gaf de 23-jarige Nederlander niet meer af. Op de universiteitscampus van Brussel gaf Van der Poel veldritles aan de volledige concurrentie. Even probeerden Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt nog te volgen, maar het tempo van Van der Poel was gewoon te hoog en na 1 ronde had Van der Poel al een gat van 11 seconden op de 1e achtervolgers.

Aerts vanuit achtergrond, maar VdP wint

Van der Poel bouwde zijn voorsprong in het vervolg alleen maar uit, al was het Toon Aerts die vanuit de achtergrond zichzelf opwerkte naar plek 2. Het bedreigen van de 1e plek van Van der Poel was te hoog gegrepen, maar dat leek op voorhand al wel duidelijk. Van der Poel reed onbedreigd naar de overwinning in Brussel, terwijl plek 2 voor Aets was. Michael Vanthourenhout eindigde na een felle strijd op plek 3, vlak voor Lars van der Haar.

Wereldkampioen Wout van Aert stond niet aan de start in Brussel.

Klassement

De oppermachtige Van der Poel had al de leiding in het klassement. Van de 6 eerdere crossen won hij er 5. Het draait bij de DVV Trofee om tijd, Aerts is zijn enige overgebleven concurrent. De laatste cross is in februari in het Belgische Lille.

Geen makkelijk dagje voor VdP

Het leek Van der Poel weer makkelijk af te gaan in Brussel, maar dat was volgens de Europees kampioen slechts schijn. ,,Het was een vrij technische wedstrijd. Het duurde wel even voordat ik de perfecte lijn had gevonden'', vertelde hij bij tv-zender Sporza. ,,Ik voelde de cross van gisteren ook wel. De 2e in zo'n weekend is vaak lastiger, zeker naar het einde toe.''

Volgende week is Van der Poel uiteraard huizenhoog favoriet bij het NK in Huijbergen. ,,Normaal moet dat lukken. Maar een kampioenschap is altijd apart.''

Lars Boom

Opvallende starter in Brussel: Lars Boom. De Nederlander, die al bijna 2 jaar geen veldrit meer reed, wilde hier zijn vorm opkrikken met het komende wegseizoen in het vooruitzicht. De renner van Team Roompot werd 1 ronde voor het einde echter uit de wedstrijd gezet omdat zijn achterstand op leider Van der Poel te groot werd.

Eerder vandaag reden ook de vrouwen de wedstrijd in Brussel. De Nederlandse Ceylin del Carmen Alvarado was daar ruim de sterkste.