Nibali heerser in onthoofde Tour

Nibali heerser in onthoofde Tour

18:58, 27-07-2014

PARIJS - Hij domineerde zijn rivalen op alle terreinen. Vincenzo Nibali imponeerde al op de tweede Tourdag in de rit naar Sheffield, zette zijn concurrenten op achterstand op de Noord-Franse kasseien en klom van alle podiumkandidaten veruit het beste. Toen hij dat laatste voor het eerst demonstreerde, op weg naar La Planche des Belles Filles, waren Chris Froome en Alberto Contador al afgestapt en was de Ronde van Frankrijk onthoofd.

Het is makkelijk de zege van de 29-jarige Nibali, de eerste Italiaanse Tourwinnaar sinds Marco Pantani in 1998, af te doen als een logisch gevolg van het uitvallen van beide favorieten. Het duel tussen Froome en Contador kwam er niet omdat beiden niet verder konden na valpartijen. Dat was jammer voor de spanning in de Tour. Nibali was veel te sterk voor Jean-Christophe Péraud en Thibaut Pinot, de Fransen die op ruime afstand de plaatsen 2 en 3 bezetten. De kopman van Astana oogde, met name bergop, zo soeverein dat het maar de vraag is of Contador en Froome hem hadden kunnen volgen.

Nibali debuteerde 6 jaar geleden in de Tour. Hij werd 19e in een jaar dat landgenoot Riccardo Riccò geholpen door het verboden middel CERA de bergen opvloog en even later de Tour uitvloog. Nibali vroeg zich intussen af of hij ooit een grote ronde kon winnen, maar deed dat 2 jaar later al in de Ronde van Spanje. De invoering van het biologisch paspoort door de internationale wielrenunie UCI heeft daarbij een handje geholpen, meende Nibali. Bloedwaarden worden voortdurend gecontroleerd, waarmee de strijd tegen doping een serieuze 'boost' kreeg. "Er is een hoop progressie geboekt. Als al die controles er niet waren geweest en het biologisch paspoort niet had bestaan, had ik hier nu misschien niet gezeten."

Nibali werd derde in de Tour van 2012 en won een jaar later de Ronde van Italië. Zondag voegde hij zich in Parijs als zesde bij een illuster rijtje renners dat alle drie de grote rondes won: de Fransen Jacques Anquetil en Bernard Hinault, de Italiaan Felice Gimondi, de Belg Eddy Merckx en Contador gingen hem voor.

Vergelijkingen met Pantani sneden volgens hem geen hout. ,,Het was een heel andere tijd. Daarbij won Pantani zijn Tour in de laatste week en deed ik het precies andersom. Ik pakte het geel op de tweede dag." Hij keek al uit naar volgend jaar, waarin hij de strijd wil aangaan met de uitvallers en afwezigen van dit jaar: Contador, Froome en Girowinnaar Nairo Quintana. "Waarom niet? Ik kijk uit naar een groots gevecht volgend jaar."