Streep door Amstel Gold Race: 'Deze klap komt hard aan'
i

ANP

Streep door Amstel Gold Race: 'Deze klap komt hard aan'

Martijn Baars • 20:58, 30-09-2020 / Laatste Update: 12:51, 05-01-2024

De Amstel Gold Race gaat dit jaar niet door. Na het aanscherpen van de coronamaatregelen concludeert de organisatie dat het houden van de wielerkoers uit de WorldTour niet haalbaar is. De enige Nederlandse wielerklassieker zou over anderhalve week verreden worden.

Het kabinet presenteerde maandag de verscherpte maatregelen. Daarin staat onder meer dat publiek bij sportevenementen de komende 3 weken niet welkom is. Dinsdag bleek al dat dit ook gevolgen heeft voor de wielerwereld, toen de 2 etappes in de Binck Bank Tour op Nederlandse bodem werden geschrapt.

2021

De Amstel Gold Race stond eigenlijk op het programma voor 19 april, maar besloten werd de koers door de Limburgse heuvels uit te stellen naar 10 oktober. Nu blijkt dat ook die datum niet haalbaar is, waardoor de volgende editie pas in 2021 zal plaatsvinden.

'Dit komt hard aan'

Bij koersdirecteur Leo van Vliet kwam het nieuws hard binnen. "We moesten in de loop van maandag nog stukken inleveren en toen hoorden we dat we voor 95 procent rond waren”, zei hij geëmotioneerd bij NPO2. "Dus deze klap komt wel hard aan."

'Luguber'

Vorig jaar werd de Amstel Gold Race een Nederlands feestje met een sensationele zege van Mathieu van der Poel. "Het is wel luguber, dat we vorig jaar de mooiste editie hadden en dit jaar helemaal niets”, stamelt Van Vliet, die niet bang is voor de financiële gevolgen. "Gelukkig zijn onze sponsors trouw en is de volgende editie al over een half jaar. Maar laten we hopen dat er dan een vaccin is."