Ploeg Niki Terpstra NIET naar de Giro d’Italia: ‘Zouden ons sportief in gevaar brengen’

5 december 2019

photo: Cor Vos

Wielerploegen zonder licentie voor de UCI WorldTour zijn doorgaans dolblij als ze een wildcard krijgen voor een grote ronde, maar de Franse ploeg Total Direct Energie - waarvoor Niki Terpstra rijdt - heeft juist besloten af te zien van deelname aan de komende Giro d’Italia.


De formatie van Niki Terpstra verdiende als beste procontinentale team van dit jaar een wildcard voor alle WorldTour-wedstrijden in 2020, waaronder de 3 grote rondes (Giro, Tour en Vuelta). Total Direct Energie zegt echter niet over genoeg renners en budget te beschikken om alle rondes af te gaan en wil vooral pieken in eigen land, tijdens de Tour de France.

"Sportief in gevaar"
"We hebben daarom besloten niet naar de Giro te gaan”, zegt directeur Jean-René Bernaudeau. "We zouden onszelf in sportief opzicht in gevaar brengen als we wel zouden meedoen. De ploeg is niet groot genoeg om succesvol te zijn in de klassiekers, de Giro en de Tour de France.”

De Franse ploeg gaf daarmee ook gehoor aan de wens van Giro-baas Mauro Vegni. De Italiaan had gevraagd de wildcard terug te geven, zodat hij een ploeg uit eigen land kan uitnodigen.