Nog 7 dagen tot de Tour: Als je de Tour volgt beleef je avonturen
i

ANP

Nog 7 dagen tot de Tour: Als je de Tour volgt beleef je avonturen

admin • 20:00, 24-06-2017 / Laatste Update: 15:50, 08-01-2024

Nog maar 1 week en dan gaat de Tour de France met een tijdrit van start in het Duitse Düsseldorf. In die dagen tellen wij met Sportnieuws af naar de grootste (en misschien wel vetste) wielerwedstrijd ter wereld. Vandaag leggen Sportnieuws-redacteuren Dolf Schellekens en Nort Hesse uit waarom het zo gaaf is om de Tour de France achterna te reizen.

Doe mee aan onze GRATIS Tourgame! Stel jouw team van 20 renners samen en maak kans op mooie prijzen!

Dolf Schellekens: 'Op onze eerste avond schrijft een dame geschiedenis'

Dat Nederland iedere zomer massaal richting Tour de France trekt, heeft natuurlijk niet alleen te maken met 200 helden op een fiets en een maffe reclamekaravaan. We zijn vaak toch al in de buurt en de lome vakantiesfeer maakt het bezoeken van een wielerwedstrijd – uren luieren in de zon; verdomd zijn ze nu al voorbij – tot een welkom uitstapje.

Die zomerse deken maakt de herinneringen extra zoet. Neem de Tour van 2000. Dat Erik Dekker dat jaar als niet-sprinter en niet-klimmer drie etappes wint is een van de grootste Nederlandse sportprestaties ooit. Maar op onze eerste avond schrijft een dame op onze camping in Avignon ook geschiedenis. Mijn wielermaatje en ik duiken meteen na aankomst de kroeg in. Als we diep in de nacht met een drankje nagenieten voor de tent horen we iets. Nou ja, iets… In een van de tenten om ons heen wordt een vrouw duidelijk, langdurig en zeer luidruchtig verwend. Als ze eindelijk klaar is beginnen mijn maat en ik te klappen, een teken van respect dat direct daarna wordt overgenomen in allerlei andere tenten. Binnen een paar seconden juicht, joelt en klapt de halve camping, waarna iedereen vrolijk en voldaan in slaap valt.

Nog meer geschreeuw

Een paar dagen later krijgen we te maken met heel ander geschreeuw. In de bar aan de voet van de Mont Ventoux staat een luidruchtige man die duidelijk niets snapt van de ongeschreven wetten van het wielrennen. Niet gehinderd door enige kennis van zaken en met Amerikaanse accent laat hij iedereen weten dat het belachelijk is dat Lance Armstrong de ritzege laat aan Marco Pantani en zelf genoegen

neemt met het geel. De inhoudsloze schreeuwer blijkt de vader te zijn van Kevin Livingston, profwielrenner, superknecht en goede vriend van de dan nog zo onaantastbare Armstrong.

Het is 13 juli 2000 en het biertje dat we met Livingston senior drinken rekenen we nog af in Franse francs. We hebben een hectische dag achter de rug. De etappe naar de Mont Ventoux is die ochtend ons doel, maar zelfs een 1912 meter hoge berg blijkt voor ons niet makkelijk te vinden. Tenminste, niet de plek waar de tourkaravaan langskomt. Redelijk radeloos scheuren we door het Franse land om toch nog op tijd een mooi plekje te vinden.

Dan haalt een auto ons met een nog belachelijker snelheid in. ‘Er achteraan’, roept de wielergek naast me. ‘Dat is Johan Bruyneel.’ De ploegleider van Armstrong snijdt blijkbaar een stuk af om in de buurt van zijn kopman te komen. Ik geef gas en probeer het wiel van de ploegleider van US Postal te houden. Dat lukt uitstekend. Zo goed zelfs dat we even later in de slipstream van Bruyneel tussen een paar opzij gezette dranghekken en verbijsterde agenten door het parcours opknallen. Voor we beseffen wat er is gebeurd, springen er een paar agenten voor de auto en worden we weer van het parcours afgeleid. De toch al niet als vriendelijk bekend staande gendarmes zijn duidelijk niet blij. Waar ze ons allemaal voor uitmaken weten we nog steeds niet, want ons Frans is uitermate beroerd. Dan verstaan we papa Livingston die even later net zo hard staat te schreeuwen een stuk beter.

Waar Dolf zijn avonturen een aantal jaren geleden beleefde, deed Nort Hesse dat in 2013. Met 2 vrienden en 1 camper volgde hij de Tour de France, om niet alleen de renners aan te moedigen maar ook om zelf van de etappes te proeven door flink wat kilometers te maken in Frankrijk.

Heilige bocht 7

Bij het lezen van de avonturen van Dolf had ik eigenlijk al meteen een gevoel van jaloezie. Wat een avonturen. Hij heeft het aardig getroffen door dit soort dingen mee te maken. Maar misschien riep hij het wel over zichzelf af en ben ik net wat te braaf.

Mijn mooiste herinnering aan de Tour de France van 2013 was het avontuur in bocht 7 op de Alpe d'Huez. 'De Nederlandse berg', alhoewel de laatste keer dat 'we' daar wonnen in 1989 was dankzij Gert-Jan Theunisse. Om de een of andere reden heeft het oranjelegioen zich sindsdien verzameld in de op 6 na laatste bocht van de Alpe (aftellen gaat van 21 tot 1). Meerdere dj's, een bar en flink wat 'tentjes' waar een broodje worst mét friet op Franse wijze (lees: 'flikker alles maar op een broodje, die Hollanders vreten het toch wel') wordt klaargemaakt. Na een broodje, biertje en een rondje zochten mijn maten en ik een mooie plek om te staan zodat we alles goed konden zien. Een mooi streven, een onmogelijke opgave.

Als je voor het wielrennen op de Alpe d'Huez gaat staan, kun je kiezen uit 20 bochten, maar die éne bocht 7 is geen zak te zien. Wat ik me nog goed kan herinneren is dat er een auto van Argos-Shimano (nu Sunweb-Giant) de bocht indraaide, en meteen muurvast stond. Een Nederlands kenteken op een auto betekende feest. Iedereen moest zakken en op de climax van een liedje ging iedereen uit z'n plaat. Niets of niemand werd gespaard, want zelfs op het dak van de Skoda van Argos waren de (dronken) Nederlanders te vinden.

[video width="1280" height="720" mp4="https://sportnieuws.nl/app/uploads/2017/06/1149921_10151901755781833_1791783630_n.mp4"][/video]

Het schijnt dat er ook wielrenners voorbijkwamen. Bijvoorbeeld Thomas Voeckler die werd uitgejoeld en als reactie maar probeerde wat toeschouwers onder te tuffen. Of Bram Tankink, die gretig naar een pilsje greep en die in 1 teug achterover mikte. Eindelijk iets waar Bjorn, Michiel en ik ons ook aan konden meten. Alhoewel de snelheid waarmee Tankink deze ad trok van de buitencategorie was!

Wil jij nou ook mooie avonturen beleven en jouw favoriete renners aanmoedigen, maar heb je niet de tijd om naar Frankrijk af te reizen? Doe dan mee aan onze GRATIS Tourgame! Stel jouw team van 20 renners samen en maak kans op mooie prijzen!