Oud-wielrenner Jan Nolten overleden

13 juli 2014

Oud-wielrenner Jan Nolten overleden

RIJSWIJK - Oud-wielrenner Jan Nolten is zondag overleden. Dat meldde de NOS. De 84-jarige Limburger was donderdag met een zware hersenbloeding in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis van Sittard-Geleen.

Nolten maakte in de jaren 50 furore op de fiets, in de periode dat onder anderen de Italiaan Fausto Coppi zijn grootste successen behaalde. Nolten boekte in zijn carrière onder meer twee ritzeges in de Ronde van Frankrijk en won ook een etappe in de Ronde van Italië.

De begenadigde klimmer leverde in de Tour van 1952 een legendarisch gevecht met Coppi op de flanken van de Puy de Dôme. Nolten had die ronde al de zware etappe naar Monaco gewonnen en lag op koers voor zijn tweede ritzege. Hij liet zich echter in de laatste 100 meter verrassen door Coppi, die vanuit de achterhoede omhoog was gestoven.

Kokende motor
Nolten was niet op de hoogte van de komst van Coppi. Zijn ploegleider Kees Pellenaars stond met een kokende motor langs de kant van de weg en kon zijn pupil niet waarschuwen.

De carrière van Nolten kwam in 1957 ten einde. Hij zette dat jaar een transportbedrjf op. Een ernstig auto-ongeluk belette hem in 1958 een comeback te maken. De gevolgen van het ongeval waren ernstiger dan gedacht.