Oude baas van Giro d’Italia vrijgesproken voor verduistering, boekhoudster wel de bak in

19 september 2019

ANP

Michele Acquarone (links op de foto), de oude baas van de Giro d'Italia, is vrijgesproken van het plegen van fraude. De Italiaan werd alweer 6 jaar geleden uit zijn functie als rondebaas ontheven. "Beter laat dan nooit", Twitterde hij.


Acquarone werd verdacht van het verduisteren van maar liefst 15 miljoen euro. Laura Bertinotti, zijn boekhoudster, daarentegen is veroordeeld voor maar liefst - bijna - 9 (!!!) jaar. Acquarone werd eind 2013 ontslagen door Giro-organisator RCS Sport.

Verdenkingen
De Italiaan, die als Chief Operating Officer 2 jaar de route van de Giro d'Italia bepaalde, werd jarenlang verdacht van verduistering. Na vele onderzoeken en verhoren is Acquarone nu eindelijk vrijgesproken van financiële wantoestanden.

Acquarone hield altijd vol dat het geld zonder zijn toestemming over een langere periode contant werd opgenomen. Volgens de voormalig Girobaas was het boekkantoor van RCS Media Group verantwoordelijk voor het controleren van de geldkas. Acquarone werd vervangen door Mauro Vegni, die nog altijd de de baas is organisator.

6 jaar ellende
Acquarone werd dus jarenlang verdacht en vertelde na zijn ontslag in gesprek met Cyclingnews dat zijn handtekeningen en initialen op verschillende documenten zijn vervalst. "Dit is een kleine vreugde na 6 jaar van enorme pijn. Dank aan iedereen die mij de afgelopen jaren heeft gesteund", aldus Acquarone, wiens naam nu is gezuiverd.

Waar Acquarone dus is vrijgesproken, zal Bertinotti een lange gevangenisstraf moeten uitzitten. De ex-boekhoudster kan nog wel in beroep gaan tegen de straf.