Van Aert wil naar LottoNL-Jumbo, maar is misschien werkloos in 2019

7 november 2018

BELGA

Wout van Aert zal met gemengde gevoelens naar 2019 kijken. Of hij stapt op 1 maart over naar LottoNL-Jumbo, of hij blijft werkloos in 2019. Afgelopen seizoen reed de wielrenner voor Sniper, waar hij zijn contract verbrak wegens 'dringende redenen'. En juist die partij kan Van Aert nu een jaar op straat zetten.


Sniper heeft recht om te beslissen wat er gebeurt met Van Aert. En zij eisen een vergoeding van de wielrenner. Er zijn namelijk 2 sponsors opgestapt omdat de 24-jarige Van Aert is vertrokken. Als de vergoeding is betaald, mag Van Aert doen en laten wat hij wil van Sniper.

Anders pas in 2020
De gesprekken met Lotto-NL-Jumbo lopen. ,,Het is niet meer dan logisch dat we met Jumbo spreken over een contract voor 2019”, zegt manager Jef Van den Bosch. In theorie moet alleen de datum van het contract worden veranderd. 1 januari 2020, de dag waarop de reeds bestaande overeenkomst van Wout van Aert met Team Jumbo van kracht wordt, wordt dan gewoon 1 maart 2019. Dan komt Wout van Aert 1 dag later met een truitje van Jumbo aan de start van de Omloop Het Nieuwsblad, de eerste wedstrijd van het nieuwe Belgische wielerseizoen.

Hulp van de wielerbond
,,Van Sniper zullen we dat akkoord niet krijgen, daar rekenen we niet op”, zegt Walter Van Steenbrugge, de advocaat van Van Aert. ,,Maar gelet op de dringende redenen, hebben we het geval voorgelegd aan de internationale wielerunie UCI.” Van Steenbrugge vraagt aan de UCI om haar eigen reglement niet toe te passen. ,,Als dat akkoord van de UCI er is, is er niets wat Wout van Aert nog belet om te tekenen bij Jumbo. Ik verwacht nieuws in de loop van november.”

Van Steenbrugge ziet het goed. Bij Sniper zijn ze inderdaad niet zinnens om zomaar toe te stemmen in een snelle overstap van Van Aert naar Team Jumbo. ,,Wij gaan niet akkoord als we niet eerst een financiële compensatie krijgen van Wout van Aert”, zegt Rudi Desmet, de advocaat van Sniper Cycling.

Uitspraak in...
De zaak komt voor de arbeidsrechtbank, die zich moet uitspreken over de dringende redenen en zal beslissen over financiële compensatie. Maar die arbeidsrechtbank doet pas in oktober 2019 uitspraak. Dan zit het seizoen 2019 er weer op.  Als Van Aert niet met geld over de brug komt voor Sniper, dreigt hij in 2019 werkloos te blijven.