Renner van Soudal Quick-Step wint in Italië in tijden van fusiegesprekken: ‘Niet akkoord met deze shit’

3 oktober 2023

BELGA

Ilan Van Wilder heeft de Italiaanse eendagskoers Tre Valli Varesine gewonnen. De Belgische renner van Soudal Quick-Step kwam na 196,4 kilometer tussen Busto Arsizio en Varese solo aan. Hij bleef de Ecuadoraan Richard Carapaz en de Rus Aleksandr Vlasov voor.


Van Wilder volgt op de erelijst van de Italiaanse 'Ronde van de 3 valleien' Tadej Pogacar op. Nadat een kopgroep met Wilco Kelderman was teruggepakt, demarreerde Van Wilder met nog zo’n 10 kilometer te gaan. Achter hem keken renners als de Slovenen Pogacar en Primoz Roglic naar elkaar, waardoor de Belg zo’n 15 seconden kon pakken. Op de laatste beklimming liep hij zelfs verder uit.

'Niet akkoord met deze shit'
Na de finish haalde Van Wilder, die zijn eerste eendagskoers won, verbaal flink uit. Hij was echt totaal niet blij over de gang van zaken rond de fusiegesprekken tussen Soudal Quick-Step en Jumbo-Visma: "Deze zege was voor mijn ploegmaats en de stafleden. We maken moeilijke weken door, maar zijn mentaal sterk. Het neemt niet weg dat we met deze hele situatie van een mogelijke fusie niet blij zijn. Wij zijn niet akkoord met deze shit en willen graag als 1 en dezelfde ploeg doorgaan, Soudal Quick-Step. Met deze zege hebben we getoond dat we dat ook kunnen."

Grote namen
Tre Valli Varesine is jaarlijks de generale repetitie voor de Ronde van Lombardije, die zaterdag wordt gereden. De Italiaanse semiklassieker in en rond Varese kon daardoor weer rekenen op grote namen. Wout van Aert zegde in laatste instantie af, maar met Pogacar, Roglic, Vlasov, Carapaz en Mas kende de koers een sterk deelnemersveld.