Renners willen af van ‘bizarre bidonregel’, UCI niet: ‘2 maanden aanpassingstijd gehad’

6 april 2021

Als het aan de UCI ligt, blijft de discutabele bidonregel zoals die op dit moment geldt. Praktisch heel het wielerpeloton is het niet eens met de regel en wil dat deze zo snel mogelijk wordt aangepast. De UCI houdt voet bij stuk.


Afgelopen zondag werd Michael Schär van AG2R-Citroën uit de Ronde van Vlaanderen geknikkerd omdat hij een bidon weggooide. Annemiek van Vleuten deed hetzelfde bij de dameskoers, maar haar actie had géén gevolgen. 'Vroeger' mocht dit nog, recent niet meer.

'Onzin'
Van Vleuten niet, Schär wel. Het voerde de discussie over de regel alleen maar meer op. Volgens Het Nieuwsblad gaat de UCI niks doen met alle kritiek. Volgens de organisatie hadden alle renners meer dan genoeg tijd om zich voor te bereiden of aan te passen. "Het werd in februari aangekondigd. Renners hebben 2 maanden gekregen om het in te passen. Bovendien was iedereen het ermee eens en dus keurde men het goed."

De UCI kwam met de regel om het imago van de sport te verbeteren. Schär was, net als andere (oud-)renners, witheet. "Ik hoop en ga er vanuit dat de regels bij de Amstel Gold Race (as 18 april) veranderd zijn", zei hij.