‘Rode oortjes’ na bizarre doping- en seksverhalen van Thomas Dekker

14 november 2016

Archief 2007, ANP

Het wielerseizoen is afgelopen, maar de wielerwereld staat toch op z'n kop. Met name veel oud-renners zullen niet blij zijn met de bizarre verhalen die dopingzondaar Thomas Dekker heeft laten opschrijven. Aan tafel bij De Wereld Draait Door spreekt de verbijstering boekdelen.


AD-verslaggever Thijs Zonneveld tekent in 'Thomas Dekker, mijn gevecht' het verhaal op van het grote wielertalent dat verstrikt raakte in zijn zucht naar succes. (het boek is hierrrrr te koop) Het was al bekend dat Dekker in zijn tijd als prof doping gebruikte, maar de omvang en de details die daarbij horen hebben Erben Wennemars naar eigen zeggen 'rode oortjes' bezorgd.

'Alles vertellen'
Volgens Thomas Dekker is het een verhaal dat hij moest vertellen. Het moest eruit omdat het de waarheid is, omdat de leugens lang genoeg hebben geduurd. "En dan moet je ook wel echt alles vertellen", zegt hij tegen Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door maandagavond.

Matthijs van Nieuwkerk kijkt hem gefascineerd aan. Hij heeft het boek gelezen en zegt wat veel wielerliefhebbers zullen denken: "Het is een krankzinnig leven. Je bent altijd bezig met doping en tussendoor moet je even wielrennen. Ik word er ongelukkig van. Wil ik dit wel allemaal weten, als liefhebber? Liever niet..."

Masturberen
Zelf haalt de presentator een passage aan uit het boek waarin Thomas Dekker vertelt over zijn eerste dag onder de profs. Hij komt op een hotelkamer terecht met een ploeggenoot die hem een handdoekje aanreikt. Vervolgens wordt duidelijk waar het stuk katoen voor nodig is: z'n ploeggenoot zet een pornofilmpje aan en de twee beginnen zichzelf af te trekken.

Wat is dat toch, al die seks erbij, vraagt Matthijs van Nieuwkerk zich af. "Ja, ik schaam mij daar nu ook diep voor", antwoordt Thomas, die inmiddels een jetsetleven met een steenrijke vrouw van 19 jaar ouder leeft. "Maar zo ging dat. We waren totaal losgeslagen, maar je wordt onderdeel van die wereld. Alles werd normaal gevonden."

Lees door onder de foto.
dekker2

Michael Boogerd en een stel hoeren
De verhalen die in het boek staan, krijgen ongetwijfeld nog een staartje. Ze gaan namelijk niet alleen om de kapsones van Thomas Dekker zelf, maar ook over zijn collega-renners. Michael Boogerd regelde zijn doping, laat hij weten. En toen ze zich een keer verveelden samen op de hotelkamer, bestelden ze twee 'Oost-Europese hoeren'.

Uit het boek: 'Michael en ik zijn een beetje teleurgesteld: ze zijn een stuk minder mooi dan op de foto's van de site. Heel erg glamoureus is het niet, midden in de nacht op een kleine hotelkamer. We kiezen er allebei een uit. Om een uur of drie gaan we slapen.'

Over dat laatste is Matthijs van Nieuwkerk helemaal verbaasd: "Ik zie mezelf op de bank zitten, klaar voor een spannende tour-etappe. En dat daar dan dit soort dingen aan is vooraf gegaan... ik kan het niet bevatten."

Matthijs zal de enige niet zijn.