Ronde van Vlaanderen dit jaar zonder de ‘Muur’ gereden

12 juni 2020

photo: Cor Vos

De Ronde van Vlaanderen heeft in de komende editie op 18 oktober geen passage over de beruchte Muur van Geraardsbergen, voorheen de scherprechter in de Vlaamse klassieker. De koers is ook wat ingekort, meldt organisator Flanders Classics.


Hetzelfde geldt voor 3 andere grote koersen door Vlaanderen, die op de herziene wielerkalender dicht op elkaar zitten in de eerste helft van oktober: de Brabantse Pijl (7 oktober), Gent-Wevelgem (11 oktober) en de Scheldeprijs (14 oktober).

Om de renners voldoende rust te geven tussen wedstrijden die elkaar in rap tempo opvolgen, heeft de organisatie besloten de 4 klassieke koersen enkele tientallen kilometers in te korten en wijzigingen door te voeren in de parcoursen.

Niet meer beslissend
De Muur van Geraardsbergen is een legendarische bult in de Vlaamse Ardennen, maar de laatste jaren niet meer beslissend in de Ronde van Vlaanderen. De Oude Kwaremont en de Paterberg zijn nu belangrijk in de finale en dat blijft ook in de komende editie zo. “Het schrappen van wedstrijdkilometers gebeurt na de eerste beklimming van de Oude Kwaremont. Door die wijziging zullen Tenbosse en de Muur in oktober niet op het menu staan”, aldus Flanders Classics. ‘Vlaanderens Mooiste’ telt 18 oktober 241 kilometer in plaats van 267.