Sagan maakt indruk en rijdt soepel naar winst Parijs-Roubaix, Terpstra 3e (video’s)

8 april 2018

De grandioze wielerklassieker Parijs-Roubaix is gewonnen door Peter Sagan. De Slowaak reed op 50km van de finish weg en niemand, maar dan ook echt niemand van de andere favorieten kon hem nog bijbenen. Niki Terpstra werd 3e.


Een grote wielerkoers is natuurlijk eigenlijk niet compleet zonder valpartij, maar bij deze rit gebeurde al vroeg iets wat we het liefst allemaal zo snel mogelijk vergeten. En waarvan we hopen dat het allemaal goedkomt. De Vlaamse wielrenner Michael Goolaerts kreeg op de fiets een hartstilstand. Hij werd gereanimeerd en is naar het ziekenhuis gebracht.

Afwachtend begin
Het zonnetje scheen lekker over het 257 km-lange parcours, waar Niki Terpstra op voorhand de grote favoriet was na zijn winst in de Ronde van Vlaanderen. De renners begonnen rustig, maar na 40 kilometer ging de Zwitser Dillier er vandoor. Onthoud die naam goed.

Een kopgroep van 9 man, onder wie Silvan Dillier, liep vervolgens uit naar bijna 9 en later 6 minuten. Géén van de favorieten deed vooralsnog een poging om los te komen van het peloton.

Gilbert even los
De eerste kanshebber die los kwam, was Philippe Gilbert. Op 90 km van de finish behaalde hij een voorsprong op de groep van de andere favorieten, met onder anderen Tony Martin en Mads Pedersen. Terpstra zat daar niet veel achter.

Sagan-show
Op een kilometer of 50 voor de finish sloot Peter Sagan zich aan bij de 3 koprijders, waar die gekke Zwitser Dillier nog altijd bij zat. Een vroege aanval van de Slowaak, maar was het te vroeg of dat niet?

Op 25 km van de finish reden alleen Sagan en Dillier nog op kop. Hun voorsprong liep op naar ruim een minuut. Onder anderen Terpstra, Vanmarcke en Van Aert reden in het groepje daarachter.

De voorsprong bleef maar uitlopen en wereldkampioen Sagan toonde zijn meesterlijke klasse. Het was 37 jaar geleden dat een wereldkampioen Parijs-Roubaix won.

Dillier vecht

Zijn enige uitdager, nog altijd die Zwitser Dillier, had het met de kilometer lastiger. Maar hij reed met hart en ziel en bleef uiteindelijk toch bij.

Het groepje Terpstra kwam nog wel iets dichterbij, maar uiteindelijk werd het een sprint tussen Sagan en Dillier. Sagan was als rasechte sprinter natuurlijk de grote favoriet en dat maakte hij ook waar. In iets minder dan 6 uur reed hij als 1e over de finish. Wat een grote klasse! Niki Terpstra werd 3e, achter Dillier.