Senne Knaven (18-jarige dochter van Servais) is kwaad: ‘Lijkt een must dat je mager moet zijn als wielrenster’

14 september 2021

Senne Knaven (dochter van Servais Knaven, oud-winnaar van Parijs Roubaix) is de mentaliteit in het vrouwenwielrennen een beetje zat. Op Instagram schrijft ze de frustraties van zich af: 'Het lijkt wel een must dat je mager moet zijn als wielrenster'.


"De voorbije maanden heb ik me niet echt gelukkig gevoeld over mezelf", schrijft ze (vertaald uit het Engels). "Ik heb problemen gehad met mijn gewicht en eten, maar ik vind dat het nonsens is voor meisjes van mijn leeftijd (of jonger) om er nog maar aan te denken om te moeten afvallen of een dieet starten."

Vet
"Ik weet dat ik geen vet voedsel moet eten, maar dat is niet eens het probleem. Het gaat meer om de norm die mensen opleggen aan wielrenster om slanker of magerder te moeten zijn. Dit zorgt voor enorm veel druk op meisjes, waardoor ze een verstoord eetpatroon gaan kweken. Daarmee worstelde ik ook. Zo had ik eetbuien omdat ik vaak niet genoeg at, waarna ik me zo slecht voelde dat ik weer niks at. In golven kwam dit, maar het maakt je zo ongelukkig. Dat mag niet als je 17-18 jaar bent en wielrennen je hobby is."