Sensatie op het plateau van de mooie meisjes: Roglic VERLIEST de gele trui aan Pogacar

19 september 2020

Wat een dag is dit. Ga dit terugkijken, ga hierover dromen, hang posters boven je bed. Want dit ga je nooit meer vergeten. Tadej Pogacar heeft de etappe van zijn leven gefietst. De Sloveense wielrenner heeft de klimtijdrit over 36,2 kilometer naar Planche des Belles Filles gewonnen én geletruidrager Primoz Roglic op de voorlaatste dag van de Tour de France de gele trui afgepakt. Je verzint het niet.


Het was billenknijpen op plateau van de mooie meisjes. Een legende gaat dat daar in een oorlog in de 17de eeuw jonge meisjes op hun vlucht voor Zweedse soldaten naar beneden zijn gesprongen. Liever dood dan verkracht door die engnekken. Tom Dumoulin en Primoz Roglic moesten vluchten voor de op hol geslagen Tadej Pogacar. Dumoulin ging volle bak voor de ritzege en Roglic moest er alles aan doen om de gele trui te behouden. Zijn voorsprong op de nummer 2 was voor deze tijdrit 57 seconden.

Pogacar wint alles
Hun grote plaaggeest was die jonge wielrenner van UAE Emirates: Tadej Pogacar. 21 jaar pas hè. Maandag wordt hij 22. Wat een man is dat. Pogacar pakte deze zaterdag gewoon de etappezege, de gele trui, de bolletjestrui en hij gaat de witte trui winnen. Goeie dag zeg.

Uitslag tijdrit:
1. Tadej Pogacar 55:55
2. Tom Dumoulin 57:16,300
3. Richie Porte 57:16,880
4. Wout van Aert 57:26
5. Primoz Roglic 57:51

Gele trui
Jumbo-Visma heeft het volledig uit handen gegeven. Tadej Pogacar zal, als alles normaal verloopt, morgen in Parijs gehuldigd worden als winnaar van de Tour de France. De Sloveen maakte zijn landgenoot Roglic helemaal kapot in de tijdrit.

Bolletjestrui
Omdat deze tijdrit bergop ging, waren er natuurlijk ook nog gewoon punten te verdienen voor de bolletjestrui. Richard Carapaz moest dus vol aan de bak. De drager van deze trui had voor de tijdrit maar 2 punten voorsprong op Tadej Pogacar. Carapaz reed een rustige tijdrit, maar ging volle bak trappen toen de klim begon. Degene die als snelste naar de mooie meisjes zou fietsen, krijgt de meeste punten. Maarja, daar was toen weer TADEJ POGACAR. Hij pakt dus ook nog eens de bolletjestrui.

Groene trui
In de laatste 8 jaar won Peter Sagan 7 keer de groene trui. 1 keer dus niet, omdat hij toen gediskwalificeerd werd. Dit jaar lijkt het hem ook niet te gaan lukken. Sprinter Sam Bennett staat 55 punten voor en moet zondag zorgen dat hij goed finisht in Parijs. Op weg naar Parijs liggen er nog 20 punten in een tussensprint voor het oprapen en 50 punten op de finish. Maar via Instagram feliciteerde Peter Sagan zijn concurrent alvast.

Witte trui
Tadej Pogacar. Je kunt die naam misschien niet meer horen, maar hij wint ook nog eens het jongerenklassement. Die zou hij al wel gaan winnen, omdat de voorsprong op zijn concurrent Mas al flink was.