Slaat Tour-winnaar Vingegaard de ronde volgend jaar over?: ‘Hij kiest misschien liever de Giro’

21 oktober 2022

Getty Images

De kans is aanwezig dat Jonas Vingegaard volgend jaar helemaal niet aan de start van de Tour de France verschijnt. De Deen van Jumbo-Visma won dit jaar La Grande Boucle, maar verkiest mogelijk de Giro d’Italia boven de Tour.


Ploegleider Merijn Zeeman zei dat in gesprek met VeloNews. Vingegaard, die dit jaar afrekende met tweevoudig winnaar Tadej Pogacar, viert op dit moment zijn vakantie en zal pas daarna met de ploegleiding om tafel gaan zitten om de planning voor 2023 te bespreken. "Het is nog niet zeker dat Jonas volgend jaar naar de Tour gaat", zei Zeeman. "Hij is nu op vakantie en als hij terug is wil ik graag zijn ideeën horen."

Lees ook: Parcours Giro d’Italia 2023 bekend: veel tijdritkilometers en 7 aankomsten bergop

'Wil met hem praten'
"Natuurlijk ligt het voor de hand dat als je het ene jaar de gele trui wint, je 'm het volgende jaar verdedigt. Het is allemaal nog niet beslist. Ik wil eerst met hem en de andere coaches praten", legde de ploegleider van de succesvolle ploeg uit. "Jonas heeft ook nog nooit de Giro gereden, dus ook dat is een optie voor hem. In december weten we wat we gaan doen."

Jumbo-Visma mikte de afgelopen jaren met Primoz Roglic op eindwinst in de Tour, maar slaagde daar niet in. Dit jaar viel de Sloveen - net als vorig jaar - vroegtijdig uit en pakte Vingegaard zijn kans. Met 2 etappeoverwinningen en de eindzege op zak verliet hij Parijs.

Roglic viel in zowel de Tour als Vuelta geblesseerd uit en werd vorige week succesvol geopereerd aan zijn schouder. Met hem, Vingegaard en nieuwkomer Wilco Kelderman heeft Jumbo-Visma in de grote ronden meerdere paarden om op te wedden.