Sprinter Bol voor het eerst op hoogtestage ter voorbereiding op de Tour

13 juli 2020

photo: Cor Vos

Met de renners die eind augustus ook namens Team Sunweb in de Tour de France starten, verblijft Cees Bol in de Oostenrijkse bergen. Zijn 1e ervaring met een hoogtestage maakt de Noord-Hollander vooral nieuwsgierig. "Ik heb dit nooit eerder gedaan, vraag me ook niet naar de details over de effecten. Daarvoor moet je bij de trainers zijn", zegt Bol, die zijn ploeg in Frankrijk aan sprintsuccessen moet helpen.


Bol (24) werd in het vanwege het coronavirus omgegooide wielerseizoen verrassend naar voren geschoven als kopman voor de Tour waar Sunweb start zonder klassementsrenner. De Australische sprinttroef Michael Matthews werd bovendien tot zijn eigen verbazing voor de Giro d'Italia ingedeeld. "Nee, het kwam niet als een volledige verrassing voor me", vertelt Bol vanuit Kühtai. "Er was natuurlijk al wel over gepraat. Het blijft mooi. De Tour is heel speciaal. Ik word uitgespeeld voor de sprints."

1 Tour gereden
Vorig jaar maakte hij als eerstejaars prof voor het eerst kennis met het wielerspektakel in Frankrijk. Bol sprintte een keer naar de 8e plaats, maar moest mede door een val na de 16e etappe naar huis. "Nee, het was niet te vroeg om te debuteren. Het lijkt me juist goed dat ik er al heb kunnen rondkijken. Er gebeurt zo veel rond zo'n koers.”

'Ik hoef niet meteen te winnen'
Dit jaar liggen de verwachtingen hoger. In het vroege voorjaar klopte Bol onder anderen Sacha Modolo, Fabio Jakobsen en Alexander Kristoff in een sprint in de Ronde van de Algarve, in Parijs-Nice bleef de score beperkt tot 2 top 5-noteringen. "Ik ben beter geworden. Er ligt iets meer druk op me, maar er wordt niet gezegd: je moet een rit winnen in de Tour. Ik wil natuurlijk wel heel graag, maar er zijn voor onze ploeg ook genoeg kansen in de iets zwaardere etappes.”